Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministri ocijenili: Privrednoj komori potrebna nova energija

PKCG potrebna kao jaka institucija koja mora dati nemjerljiv doprinos izazovima u ekonomskom oporavku države, pogođene i pandemijom virusa korona

Privrednoj komori Crne Gore (PKCC) potrebna je nova energija, zajednička je ocjena ministara ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja, te kapitalnih investicija Jakova Milatovića, Milojka Spajića i Mladena Bojanića.

Trojica ministara smatraju da je novoj paradigmi razvoja Crne Gore potrebna PKCG kao jaka institucija koja mora dati nemjerljiv doprinos izazovima u ekonomskom oporavku države, pogođene i pandemijom virusa korona.

“Vrijeme je da Privredna komora, kroz redovne, ali i dodatne aktivnosti, omogući nove, snažne impulse ukupnim predstojećim procesima”, navode oni.

Prema njihovim riječima, naši međunarodni partneri žele jaku, ekonomski nezavisnu Crnu Goru, što su, kako kažu, već jasno pokazali.

“Podržali su nas u stabilizaciji javnih finansija kroz emisiju euroobveznice od 750 miliona eura u decembru 2020. godine, kao i kroz nedavni hedžing aranžman za prioritetnu dionicu autoputa, kojim smo stabilizovali izloženost države valutnom riziku. Dodatno, obezbijedili su fondove koji se mjere milijardama eura. Ovo je važna poruka sa nekih od najvažnijih globalnih ekonomskih i finansijskih adresa da Crne Gora može postati dio evropske porodice, uz jasne uslove: nulta tolerancija na korupciju, vladavina prava i pravna država”, saopštili su ministri.

Prateći mirnu tranziciju vlasti, Crnoj Gori je, kazali su, omogućen pristup izdašnim evropskim fondovima koji mogu transformisati Crnu Goru jedino uz profesionalizaciju kadrova na svim nivoima.

“U bilateralnim razgovorima sa vodećim evropskim liderima, naglašena je podrška ekonomskim reformama koje Vlada Crne Gore sprovodi i planira u narednom periodu. Jedna od ključnih pozicija u ukupnom privrednom sistemu jeste mjesto predsjednika Privredne komore Crne Gore. Stoga, ministarstva u Vladi Crne Gore, koja u suštini kreiraju ekonomsku politiku države (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo ekonomskog razvoja) i koja će upravljati budućim ekonomskim procesima, ohrabruju otvaranje Privredne komore Crne Gore ka novoj energiji, koja će postojeće kapacitete PKCG podići na veći nivo”, kazali su.

Crna Gora, kako je saopšteno, može ispuniti velike izazove koji su pred nama samo uz tijesnu saradnju Privredne komore Crne Gore i Vlade Crne Gore.

“Ukoliko takva saradnja izostane, naš put ka privlačenju milijardi eura iz dostupnih fondova biće u značajnoj mjeri otežan. Zato nam, pored dokazanih profesionalaca, trebaju novi ljudi, sa jasnom vizijom i energijom, koji će donijeti promjene u korist cijelog članstva i države, te koji će crnogorsku privredu podići na veći nivo i u inostranstvu”, istakli su Milatović, Spajić i Bojanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ministri ocijenili: Privrednoj komori potrebna nova energija – CG Vijesti
15.07.2021-09:14 09:14

[…] Aktuelno […]