Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministar Nurković najavio: Leks specijalis za Montenegro erlajnz

Vlada je u finalnim pregovorima za potpisivanje aneksa ugovora sa CRBC za naknadne radove na auto-putu, rekao je ministar saobraćaja Osman Nurković i dodao da će ta pitanja biti definisana do kraja godine.

– Ispostavilo se da nijesu ugovoreni radovi za napajanja strujom, vodosnabdijevanje i petlju Smokovac, gdje će se raditi pristupni put – rekao je Nurković juče na radnom doručku sa novinarima i naveo da je projektna dokumentacija završena.

– Nadam se da će vrijednost radova biti u okviru deset odsto predviđenih ugovorom za neugovorene radove. U javnosti se spekuliše sa 130 miliona, analize pokazuju 65 do 70 miliona, a stvarni troškovi su 80 miliona eura – naveo je Nurković i dodao da će, ukoliko se ova pitanja ne dogovore sa CRBC, morati raspisati tender.

– Završetak ovih objekata će uticati na kašnjenje kompletne dionice. Vlada još nije definisala rok konačnog završetka radova, ali fokus ostaje na kvalitetu – rekao je Nurković i naveo da su radovi lani koštali 176 miliona eura, a ove godine će platiti 225 miliona, dok će vrijednost izvedenih radova biti 300 miliona eura. Naveo je da traže modalitet za gradnju druge dionice do Andrijevice od 21 kilometar, čija je predračunska vrijednost 273 miliona eura. Podsjetio je da je Vlada aplicirala za grant od 20 odsto kod Evropske komisije i već su počeli razgovori sa EBRD, što bi tu dionicu učinilo atraktivnom za privatnojavno partnerstvo.

Nurković je kazao da Vlada mora da donese najbolju odluku za budućnost Montenegro erlajnza, a opcije su sanacija, privatizacija i stečaj, od kojih svaka isto košta državu. Podsjetio je da MA preveze godišnje 620.000 putnika, ima 400 zaposlenih, godišnje plaća 3,8 miliona eura poreza i doprinosa i 13 miliona dobavljačima. Smatra da bi bila šteta da se MA ugasi i da treba uložiti napor da kompanija preživi krizu.

– Nemam tačan podatak koliko je država pomogla MA u ovoj godini, ali ovo što mi radimo je promil u odnosu na to što rade države u Evropi da sačuvaju avionske kompanije – ocijenio je

Nurković i naveo mogućnost donošenja leks specijalisa za ranije obaveze MA, kao i eventualnu dokapitalizaciju. Koncesiju za aerodrome smatra projektom decenije, jer je aerodromima neophodno ulaganje.

– Nadam se da ćemo do ljeta, eventualno septembra potpisati ugovor o koncesiji – kazao je Nurković i objasnio da koncesioni akt treba usvojiti do kraja godine, iza Nove godine objaviti poziv za pretkvalifikaciju, a potom firme koje prođu treba da dostave tendersku dokumentaciju.

Objediniti Crnogorsku i Barsku plovidbu

Nurković je ocijenio da Barsku i Crnogorsku plovidbu, koje imaju po dva broda, treba objediniti. – Jedinstveno preduzeće bi racionalnije i bolje radilo i imalo bi bolju pregovaračku poziciju pri iznajmljivanju brodova – rekao je Nurković i dodao da je Ministarstvo taj prijedlog već procesuiralo Vladi.

izvor: Pobjeda

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve