Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mihailović: Posljedice krize zavisiće od njenog trajanja

Očekuje da će turističke sezone biti, kako je kazao, bar od 1. jula

Koronavirus će u svakom slučaju imati negativne posljedice na crnogorsku ekonomiju koje će se tek osjetiti kada se završi medicinski segment krize. Svaki zaključak o posljedicama zavisi od vremena njenog trajanja i toga šta sve bude funkcionisalo u svakoj zemlji pa i u Crnoj Gori”, kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore Božo Mihailović. Očekuje da će turističke sezone biti, kako je kazao, bar od 1. jula.

Božo Mihailović (foto: RTCG)

Prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) crnogorska ekonomija bi u ovoj godini mogla da oslabi 9 odsto. Kada je riječ o bilansu tekućeg računa u Crnoj Gori MMF u ovoj godini predviđa manjak od skoro 18 odsto a previđena da inflacija bude manja od 1 odsto.

Komentarišući te prognoze Mihajlović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se one baziraju na padu uslužnog sektora, odnosno na smanjenju turističke djelatnosti i dovođenju u pitanje turističke sezone.

“To povezujem sa činjenicom da je isti nivo pad predviđen i za Hrvatsku. Inače, pad ekonimije je činjenica i budućnost svjetske ekonomije u ovoj godini za 2 do 3 odsto za sada”, kazao je Mihailović.

On je podsjeto da MMF previđa i pad za visokorazvijne zemlje EU te da on nigdje nije ispod 5 odsto i dodao da MMF često mijenja svoje prognoze.

“Njihove prognoze su uvijek bile niže od onog što je Crna Gora ostvarivala. Ja se nadam da će se to desiti i ovog puta”, istakao je Mihailović.

Ipak, kako je doda, sve zavisi od razvoja događaja u medicini i u borbi sa virusom. Svaka prognoza, kako je kazao, mora da se zasniva na tome.

“Ako virus bude kraće trajao i ako krenemo sa sektorom usluga, nadam se da ćemo uskoro i već imamo neke najave, vjerujem da će se to desiti sa sektorom sitnih usluga, zatim sa otvaranjem mogućnosti da Crna Gora bude uspješna u borbi sa virusom očekujem da će turističke sezone biti bar od 1. jula i da će ova dva mjeseca stvoriti uslovi da turistička sezona krene”, kazao je Mihailović.

To, kako dodaje, ne bi bilo dovoljno ali bi pomoglo da se makar pokriju fiksni troškovi i da se turistička sezona na neki način dovede do kraja.

Sada se, kaže, vidi ispravnost prošlogodišnje odluke o kupovini obveznica po mnogo povoljnijim uslovima nego ranije, sa namjerom da se obezbijedi finansijska likvidnost u ovoj i narednoj godini.

“Crna Gora je nedavno vratila ratu od 360 miliona i bitno je da i dalje blagovremeno izvršavamo svoje finansijske obaveze. To znači da imamo status kredibilnog dužnika koji na vrijeme izvršava svoje obaveze a to dalje znači da se u slučaju potrebe, a ona objektivno kuca na naša vrata, zadužujemo na međunarodnom tržištu”, dodao je Mihailović.

On je preporučio da se najprije treba zadužiti na domaćem tržištu a onda na međunarodnim i podsjetio da su krediti na međunarodnom tržištu već poskupili.

Mihajlović je ipak istakao da se može govoriti o značajnim negativnim posljedicama koje će se, kako je kazao, tek osjetiti, kada se “završi medicinski segment”.

“Ovo je prva kriza u ljudskoj istoriji koju nijesu izazvali ekonomski faktori. Svaki zaključak o posljedicama zavisi od vremena njenog trajanja i toga šta bude sve funkcionisalo u svakoj zemlji pa i u Crnoj Gori”, kazao je Mihailović.

Kriza će se, ističe, odraziti i na životni standard građana u Crnoj Gori.

“I prije krize imali smo razliku između potrošačke korpe i neto zarade tako da će se negativno odraziti kroz primanja. One se ne mogu izračunati, u svakom slučaju biće velike ali onoliko koliko se budemo i sami uključivali biće djelimično umanjene a onoliko koliko virus bude popuštao biće značajnije umanjene”, zaključio je Mihailović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve