Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

MERT za AKTUELNO: Sezona veoma dobra i po posjeti i prihodima, počele pripreme za zimsku

Da bi zimska sezona bila uspješna Ministarstvo aktivno radi na definisanju turističkih proizvoda, njihovoj diverzifikaciji i planu promocije. Ono što slijedi je sezona sajmova, ali i brojnih radionica i sastanaka na kojima će turistički privrednici sa turoperatorima sklopiti aranžmane o dovođenju gostiju tokom zimske sezone

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona ocjenjuje se kao veoma dobra i u smislu posjeta, ali i ostvarenih prihoda, iako se još uvijek očekuju konačni podaci nadležnih institucija, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za portal AKTUELNO.

U tom resoru naglašavaju da je zbog agresije Rusije na Ukrajinu došlo do pada posjete turista sa tih tržišta koje je veoma značajno za Crnu Goru. Iz Ministarstva poručuju da su već počele pripreme za predstojeću zimsku sezonu kroz nastupe na sajmove, a planirano je i organizovanje osam manifestacija ove zime na sjeveru.

AKTUELNO Kako ocjenjujete ovogodišnju ljetnju turističku sezonu u smislu posjeta i ostvarenih prihoda?

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u kontinuitetu prilikom saopštavanja podataka koji se odnose na uspješnost turističke sezone koristi dvije referentne godine, prošlu i rekordnu 2019. Reći da prošla godina nije uporediva jer je u jednom njenom dijelu trajao tzv. „lockdown“ je isto što i reći da 2019. godina nije uporediva jer su je slijedili ozbiljni globalni poremećaji u vidu pandemije korona virusa i izbijanja rata u Ukrajini praćenog ekonomskom krizom.
Ovogodišnja ljetnja turistička sezona ocjenjuje se kao veoma dobra i u smislu posjeta ali i ostvarenih prihoda, iako se još uvijek očekuju konačni podaci nadležnih institucija. Prema posljednjim zvaničnim podacima Uprave za statistiku – MONSTAT, u Crnoj Gori u kolektivnom smještaju je u prvih osam mjeseci registrovano 846.867 turista ili 58,1% više u odnosu na isti period prošle godine, što je ostvarenje od 92,6% u odnosu na osam mjeseci rekordne 2019. godine. Broj noćenja, za isti posmatrani period veći ja za 45%, što je ostvarenje od skoro 94,2% u odnosu na 2019. godinu. Kada su u pitanju prihodi, prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvih 6 mjeseci država je od ino turizma zaradila 238 miliona eura što je u odnosu na 2021. rast od 106% a 93% ostvarenja prihoda iz 2019. Naglašavamo da se tek očekuju podaci o glavnim prihodima iz “špica” sezone. Sve navedeno govori u prilog tome da će ukupni prihodi dostići blizu milijardu eura koliko je ostvareno 2019. i da će ta sredstva biti važna podrška budžetu države u susret ekonomskim izazovima.

AKTUELNO Da li se struktura turista u odnosu na 2019. godinu promijenila? Odakle je zabilježeno najviše posjeta (pet prvih država)? Da li je opao broj dolazaka iz država članica EU u odnosu na 2019. godinu?

Na turizam u Crnoj Gori kao jedan od glavnih stubova ekonomije, svakako su uticala ratna dešavanja između Rusije i Ukrajine. Naime došlo je do pada broja turista i broja noćenja, s obzirom na to da su to dva značajna emitivna tržišta za Crnu Goru. Takođe, moramo imati u vidu činjenicu da je 2021. bila prva godina nakon pandemijske 2020., što znači da su se turisti prvenstveno kretali ka bližim destinacijama. Dakle, gosti iz regiona su bili dominantni. Od ukupnog broja noćenja u prvih osam mjeseci 2022. godine u kolektivnom smještaju 88,2% ostvarili su strani, a 11,78% noćenja ostvarili su domaći turisti. S obzirom na globalna dešavanja u svijetu i rat u Ukrajini, struktura gostiju je očekivano promijenjena, pa turisti iz Rusije ove godine nisu u prvih pet zemalja. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (25,30%), Bosne i Hercegovine (8,08%), Njemačke (7,85%), Francuske (6,40%), Velike Britanije (5,16%). Ipak, kako prošle, tako i ove godine, i to ne samo na primorju, već i na sjeveru države, povećan je broj gostiju iz Izraela, Egipta, ima povećanog interesovanja i sa područja Saudijske Arabije. Dakle, Bliski istok, zemlje Golfskog zaliva su sve brojniji. Sa druge strane, povećan je i broj gostiju iz zapadne i sjeverne Evrope, Njemačke, V.Britanije, Francuske, Holandije, Norveške.

AKTUELNO S obzirom na činjenicu da dio država EU uvodi zabrane ulaska ruskim državljanima na njihovoj teritoriji (Estonija, Poljska, Finska već zabranile ulazak i izdavanje turističkih viza) , a očekuje se uskoro i zvaničan stav cijele Unije, kakva je pozicija Crne Gore u tom smislu, kada je u pitanju turizam?

Po pitanju uvođenja zabrane ulaska i izdavanja turističkih viza ruskim državljanima, nadležna adresa je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore koje vodi spoljnu politiku i usklađuje je sa Evropskom Unijom i drugim partnerima.

AKTUELNO Kakve su vaše projekcije za post sezonu i predstojeću zimsku turističku sezonu?

Kada je u pitanju postsezona, o tome da ona ide dobrim tokom govore podaci Uprave policije iz prošle sedmice prema kojima je na graničnim prelazima registrovano ukupno 136.880 prelazaka što je 72,3% više u odnosu na isti period 2021. i 4,24% više u odnosu na isti period 2019. godine. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore na dan 29.09.2022. u našoj zemlji je registrovano 32.903 turista što je 21% više nego prošle godine, tako da očekujemo da će, uz najave Miholjskog ljeta narednih dana sezona potrajati do kraja oktobra.

Što se tiče zimske sezone, pripreme za nju su uveliko u toku. Ovo pitanje bilo je i u fokusu nedavno održane sjednice Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona. Da bi zimska sezona bila uspješna Ministarstvo aktivno radi na definisanju turističkih proizvoda, njihovoj diverzifikaciji i planu promocije. Ono što slijedi je sezona sajmova, ali i brojnih radionica i sastanaka na kojima će turistički privrednici sa turoperatorima sklopiti aranžmane o dovođenju gostiju tokom zimske sezone. MERT u tom smislu radi na uvezivanju promocije države sa Nacionalnom i lokalnim turističkim organizacijama. U cilju obogaćivanja ovogodišnje ponude tokom zimske turističke sezone, u planu je održavanje 8 manifestacija na sjeveru Crne Gore, čija je organizacija podržana kroz Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve