Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Marović: Crna Gora očekuje podršku EBRD-a u nastavku izgradnje autoputa

Marović je istakla odličnu saradnju sa EBRD-om u kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, putem kojeg EBRD u Crnoj Gori finansira projekte iz oblasti energetike, saobraćaja i digitalne infrastrukture

Crna Gora očekuje značajnu podršku Evropske unije i Evropske banke za obnovu i rezvoj (EBRD) prilikom finansiranja nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare, za koju je u toku izrada projektne aplikacije kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO)”, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na sastanku sa šefom kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remonom Zakarijem.

Ona je objasnila da projektnu aplikaciju za ZIO priprema Ministarstvo kapitalnih investicija, a njen cilj je priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci. Marović je istakla odličnu saradnju sa EBRD-om u kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, putem kojeg EBRD u Crnoj Gori finansira projekte iz oblasti energetike, saobraćaja i digitalne infrastrukture.

“Značajna je i podrška EBRD-a ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz završnih mjerila za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina jer se poistovjećuje sa jednim od prioriteta 43. Vlade Crne Gore”, zaključila je Marović.

Zakaria je kazao da je EBRD spreman da kreditno podrži Crnu Goru u naznačajnijim izazovima kao što su upravljanje čvrstim otpadom i prioritizacija izgradnje putne infrastrukture.

O”EBRD ostaje posvećen pružanju podrške projektima obuhvaćenim zelenom agendom, malim i srednjim preduzećima i boljoj povezanosti Crne Gore sa regionom, kako saobraćajnoj, tako i energetskoj”, zaključio je Zakaria.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve