Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Lansirana prva regionalna web platforma za E-trgovinu – ecommerce4all.eu

Platforma, koja je regionalna ekspanzija makedonske inicijative ''Ecommerce4All'', od prethodne sedmice je dostupna u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu i Moldaviji

U poređenju sa susjednim zemljama, Srbija i Kosovo prednjače kada je u pitanju procenat stanovništva koji kupuju online, slijedi Sjeverna Makedonija, zatim BiH i Crna Gora. Kosovo je na prvom mjestu u Evropi ili 77 odsto onlajn kupaca kupuje odjeću preko interneta, a slijedi Crna Gora sa 71 odsto, dok su Sjeverna Makedonija sa 57 odsto, BiH sa 56 odsto i Srbija sa 52 odsto ispod evropskog prosjeka. Porez na dobit kao procenat komercijalne dobiti najveći je u Albaniji – 14,1 odsto, dok je vrijeme potrebno za izvoz i uvoz proizvoda najkraće u Moldaviji. Ove i mnoge druge poslovne činjenice i informacije vezane za vođenje poslovanja e-trgovine od danas su zvanično dostupne na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu „E-trgovina za sve“ – ecommerce4all.eu, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Regionalnu web platformu, kako su pojasnili, razvija Makedonsko udruženje za e-trgovinu kao glavni implementator u saradnji sa udruženjima e-trgovine i organizacijama iz srodnih industrija iz CEFTA-e, tačnije sa sljedećim partnerima iz Albanije: Trgovinsko-industrijska komora u Tirani (CCIT) i Albansko udruženje za e-trgovinu, iz Bosne i Hercegovine: Udruženje za e-trgovinu Bosne i Hercegovine i Udruženje za eComm BiH, sa Kosova: Kosovsko ICT udruženje, iz Moldavije: Američka privredna komora u Moldaviji, iz Crne Gore: Privredna komora u Crnoj Gori, a iz Srbije: Udruženje za elektronsku trgovinu Srbije.

“Platforma, koja je regionalna ekspanzija makedonske inicijative “Ecommerce4All”, od prethodne sedmice je dostupna u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Moldaviji. Korisnici iz regiona će moći besplatno da koriste regionalnu web platformu za e-trgovinu – ecommerce4all.eu, od kojih je već dostupan prvi od pet modula – modul „Podaci o e-trgovini”. Modul predstavlja stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke (interaktivni grafikoni stanja e-trgovine na svakom tržištu i poređenja e-kupaca, UNCTAD indeks e-spremnosti – trgovina i drugi relevantni podaci iz Eurostat-a, Svjetske banke, itd.), informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje poslova e-trgovine, informacije o tome koliko često, koliko i gdje kupci kupuju onlajn, itd. Ovi podaci mogu pomoći kompanijama da unaprijede svoje poslovanje na svojim lokalnim tržištima, ali što je još važnije, može poslužiti njihovim planovima da se prošire na druga tržišta u CEFTA regionu”, saopšteno je iz PKCG.

Pored ovog modula, platforma će, dodaju, u budućnosti biti nadograđena sa još četiri modula.

“Od svega ovoga, prva tri modula pokrivaju ključne aspekte poslovanja u e-trgovini, kao što su regulacija, e-plaćanja i isporuka. Pored toga, platforma će biti obogaćena još jednim dodatnim modulom – pričama o uspjehu sa svakog tržišta. Svaki od ovih modula će sadržati relevantne informacije specifične za svako od CEFTA tržišta, kao i tutorijale, priručnike, dokumenta u vezi sa ovom temom i video prezentacije”, kazali su iz PKCG.

Web platforma je dostupna na engleskom i lokalnom jeziku za svako tržište.

“Razvoj ove web platforme je od velikog značaja za e-trgovinu, za uključene organizacije i za regionalnu saradnju između CEFTA tržišta. E-prodavci mogu saznati važne poslovne činjenice i relevantne informacije za sva tržišta u regionu, koja mogu iskoristiti za širenje poslovanja van sopstvenog tržišta. Pored toga što su već počele da sarađuju jedna sa drugom, organizacije u regionu koje rade na web platformi moći će da se afirmišu kao „glas e-trgovine“ na njihovim tržištima, ali i regionalno“, kaže projekt menadžer ovog projekta Marija Ristovska.

Iz PKCG su kazali da im je zadovoljstvo što imaju priliku da učestvuju u projektu i regionalno proširimo platformu za e-trgovinu.

“Očekujemo da će se putem platforme zainteresovane strane informisati o svim važnim aspektima e-poslovanja i da će se realizovati potencijal za rast i širenje e-trgovine, a da će Privredna komora biti prepoznata kao institucionalni partner u širenju tog procesa”, kazali su iz Privredne komore Crne Gore.

Razvoj platforme „Ecommerce4All“ podržava projekat Otvorenog regionalnog fonda za spoljnu trgovinu koji implementiraju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Cilj je unapređenje međunarodne saradnje koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU koje imaju za cilj balansiranje regionalnog razvoja zemlje. Fond ima za cilj da unaprijedi sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA regionu u skladu sa zahtjevima procesa približavanja EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve