Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kun: Kina spremna da istražuje potencijale za dalji razvoj kinesko-crnogorske saradnje

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 crnogorskih političkih ličnosti, stručnjaka, naučnika, predstavnika medija i mladih studenata, uključujući i počasnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Admira Šahmanovića i bivšeg ambasadora Crne Gore u NR Kini Darka Pajovića

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kun prisustvovao je 22. marta 2023. godine konferenciji „Pojas i put – Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope – Modernizacija u kineskom stilu i svijet“ u organzaciji China Media Grupe, Ekonomskog fakulteta UCG i Media Biroa, gdje je održao i uvodno izlaganje, saopšteno je iz Ambasade Kine.

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 crnogorskih političkih ličnosti, stručnjaka, naučnika, predstavnika medija i mladih studenata, uključujući i počasnog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Admira Šahmanovića i bivšeg ambasadora Crne Gore u NR Kini Darka Pajovića.

Ambasador Fan je, kako je saopšteno iz kineske ambasade, u okviru svog izlaganja prikazao kratke video priloge o kineskim dostignućima u oblasti građevine, o podmorskim tunelima, autoputevima, brzoj željeznici, transportnim lukama, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora itd, te uz pomoć precizinih podataka i brojnih primjera slikovito odgovorio na tri pitanja „Šta su to Kinezi uradili?”, “Šta to Kinezi mogu da urade?” i “Šta su Kinezi spremni da urade u Crnoj Gori?”, te predstavio kineske razvojne mogućnosti u novoj eri i ukazao na svijetlu budućnost prijateljskih odnosa Kine i Crne Gore.

Ambasador Fan istakao je da je, kao stari i istinski prijatelj Crne Gore, “Kina spremna da zajedno sa prijateljima iz svih sfera života u Crnoj Gori aktivno istražuje potencijale za dalji razvoj kinesko-crnogorske saradnje u oblasti turizma, infrastrukture i nove energije kroz pakete ulaganja i izgradnje, unapređenja regionalne povezanosti i trilateralne saradnje, te unapređenje saradnje u drugim oblastima kao što su poljoprivreda i kreativne industrije, s ciljem da se učvrsti saradnja i prijateljstvo dvije zemlje kroz vrijeme i prostor”.

Počasni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je o tradicionalnom prijateljstvu Crne Gore i Kine, te o činjenici da se Kina oduvijek pridržavala principa ravnopravnosti velikih i malih zemalja i nemiješanja u unutrašnju politiku, s željom da ostvari praktičnu saradnju sa Crnom Gorom.

Istakao je i da projekat prioritetne dionice autoputa nikako ne predstavlja „dužničko ropstvo“, te da Crna Gora treba da ostane istrajna i dosljedna u poštovanju principa „jedne Kine“, kao i da dalje kontinuirano produbljuje političko međusobno povjerenje i obostrano korisnu saradnju dvije zemlje, jača kulturnu i međuljudsku razmjenu i promoviše nove domete u prijateljskim i partnerskim odnosima Crne Gore i Kine.

Učesnici panela su istakli da je poslednjih godina ekonomski i društveni razvoj Kine ostvario izuzetna dostignuća.

“Ekonomska i trgovinska saradnja Kine i EU nastavlja da se produbljuje. Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji nije u suprotnosti sa razvojem odnosa sa Kinom. Postoji ogroman potencijal za saradnju dvije zemlje u oblasti ekonomije i trgovine, saobraćajne infrastrukture, energetike, međuljudske i kulturne”, saopšteno je iz Ambasade Kine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve