Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić najavio da će budžet biti tek u martu! Abazović tješi: Obećavamo da će plate i penzije biti redovne

''Do danas je bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet. Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije su uticale na to da mi danas moramo jasno da saopštimo da - nećemo praviti Nacrt budžeta''

Vlada je donijela vrlo značajnu odluku – nećemo praviti nacrt budžeta, rekao je premijer Zdravko Krivokapić, objavljujući danas odluku koja predstavlja svojevrsni presedan u Crnoj Gori. Budžet će, kako je najavio, biti gotov do marta, a potpredsjednik Vlade Dritan Abazović požurio je da utješi građane izjavivši da “će plate i penzije biti redovno isplaćivane”.

“Do danas je bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet. Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije su uticale na to da mi danas moramo jasno da saopštimo da – nećemo praviti Nacrt budžeta da bi imali budžet radi budžeta, da bi imali tačan zbir netačnih podataka”, rekao je premijer.

Kako dodaje opredijelili su se da “do marta mjeseca odradimo realističan budžet koji se zasniva na nekoliko pretpostavki”.

“Prvo je na jasno definisanom programu i politikama ove Vlade, drugo na izvršenoj reorganizaciji koja je potpuno prirodna u duhu sa novom uredbom. Time ćemo iskazati sve ono što je vezano za kadrovski potencijal u državnoj upravi. Treće su nedostatak informacije i svih drugih elemenata sistema koji trebaju da ukažu šta je jedan kvalitetan budžet. Pošto smo se opredijelili da građani budu informisani, donijeli smo jutros odluku da krećemo u ovaj proces koji će biti vrlo sveobuhvatan i uz podršku međunarodne javnosti”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić kaže da bi građani trebalo da im vjeruju.

“Ovo je naš realni odnos prema građanima. Ono šo ćemo vam mi obezbijediti u budućem periodu je jasan program baziran na ekonomskom razvoju”, zaključio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da oni “ne mogu da predlože DPS-ov budžet”.

“Mi ne možemo da radimo po notama režima kojeg smo pobijedili i po pravilima koje propisuju. To je glavna stvar zbog koje smo odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja, a da do marta kako to predviđa Zakon, pružimo budžet ove Vlade”, rekao je Abazović.

Da bude jasno, kaže Abazović, ministarstva su imala mogućost da do jutros dostave Vladi – kakvo je stanje finansija vezano za iduću godinu.

“Većina ministarstava zatekla je velike nepravilnosti. U mnogim ministarstvima su zatečeni dugovi. Ova Vlada oće da uradi drugačiju analizu i uključi međunarodne eksperte”, rekao je Abazović.

Bivša Vlada je, kaže Abazović, imala obavezu da do 15-og novembra predloži budžet.

“To nije uradila. Mi smo stupili na dužnost četvortog decembra. Smatramo da je najpraktičnije, najbolje i najpoštenije da izgradimo svoj budžet”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Abazović je obećao da će sva servisiranja prema građanima biti redovna, koja se tiču plata i penzija ili socijalnih davanja, će biti nesmetano izvršavana i tokom januara i februara i eventualno tokom marta.

“Mi smo novac za narednu godinu obezbijedili. Imamo veliku podršku međunarodnih institucija i Evropske komisije”, dodaje Abazović.

Ministar finansija Milojko Spajić rekao je žele da pokažu da su odgovorna Vlada.

“Uključićemo forenzičare koji će dubinski da ispitaju sve troškove. Svaki trošak mora da postoji razlog”, rekao je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
18.12.2020-20:51 20:51

Prvo je brckao Rukoljub-Podoljub-Natoljub-Tepiholjub “figura premijera”pa je govorio “pravi premijer”kikirez Abazovic i na “dozivanje rukom”ministrima kao pascadima,poskakase kao pascad da se sloze u red za govornicom.E bruke expert za sve i svasta poltikolog Abazovic vise je brckao o savemu tako da su nadlezni ministri bili “sa korpama na njusku”da sti pogresno ne lanu.Koje ponizenje,a i bolje ne zasluzuju.E sto im radi Don Mikeli lupez Misko Perovic i govece sa krstenicom Zeljko Ivanovic,uzas,ali oni kao onaj u obor mirni i “mrtvi zadovoljni”kad im bacis saku zita.

pero
18.12.2020-22:33 22:33

NE LAZI .