Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kljajević: Posjeta zaštićenim područjima Turske doprinosi unapređenju saradnje između NPCG i turskih subjekata

Direktorica JPNPCG je takođe ukazala na srdačan prijem i podršku delegaciji NPCG od strane ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj, gospodina Periše Kastratovića, kako tokom prvog dana studijske posjete u Ankari, tako i tokom sastanaka sa nadležnim turskim institucijama

Studijska posjeta turskim institucijama i zaštićenim područjima od velikog je značaja jer doprinosi uspostavljanju i unapređenju institucionalne saradnje između JPNPCG i turskih nadležnih subjekata, saopštila je direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore, Jelena Kljajević. Delegacija Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore boravi u studijskoj posjeti zaštićenim područjima Turske na inicijativu Turske agencije za međunarodnu saradnju (TIKA) iz Podgorice, od 25 – 29. oktobra 2021. godine.

„Studijska posjeta turskim institucijama i zaštićenim područjima od velikog je značaja jer doprinosi uspostavljanju i unapređenju institucionalne saradnje između JPNPCG i turskih nadležnih subjekata. Tokom sastanka sa predstavnicima turskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i direktorom Odjeljenja za zaštitu prirode Hakan Orhanom i njegovim saradnicima razmijenjena su iskustva o radu i načinu funkcionisanja zaštićenih područja, a takođe je dogovorena i buduća saradnja kroz razvoj zajedničkih projektnih ideja“, kazala je direktorica JPNPCG Jelena Kljajević.

Organizovana je i posjeta Nacionalnoj Botaničkoj bašti u Ankari tokom koje su takođe razmijenjena iskustva o načinu upravljanja, imajući u vidu da JPNPCG, pored pet nacionalnih parkova, upravlja i Botaničkom baštom Dulovine u Kolašinu.

Direktorica JPNPCG je takođe ukazala na srdačan prijem i podršku delegaciji NPCG od strane ambasadora Crne Gore u Republici Turskoj, gospodina Periše Kastratovića, kako tokom prvog dana studijske posjete u Ankari, tako i tokom sastanaka sa nadležnim turskim institucijama.

Delegaciju NPCG čine, osim direktorice Kljajević, šefica Službe za promociju, marketing i turizam Nela Vešović Dubak, šef Službe za zaštitu prirodne i kulturne baštine i održivi razvoj Aleksandar Mijović, rukovodilac odjeljenja za planiranje, komercijalne poslove i analitiku Jasmin Spahić i direktor NP Lovćen Vladimir Martinović.

“Na osnovu prethodne komunikacije sa predstavnicima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA na čelu sa koordinatorom Abdurahmanom Toprakom i njegovim saradnicima, pored organizovanja studijske posjete, u narednom periodu biće razmatrani projekti koji će se zahvaljujući sredstvima TIKA-e sprovoditi u crnogorskim nacionalnim parkovima”, zaključuje se u saopštenju NPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve