Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Kineski energetski gigant u posjeti Crnoj Gori: ”Francuska veza” dovodi moćnu kompaniju

Ova kineska firma je prema informacijama Standarda za Crnu Goru saznala preko ''francuske veze'', jer u toj zemlji već postoji njihov regionalni evropski centar CGN Europe energy

Predstavnici jedne od najvećih kineskih firmi koja se bavi proizvodnjom, prodajom i investiranjem u sve vrste energije uskoro će posjetiti Crnu Goru i tom prilikom susrešće se sa najvišim državnim zvaničnicima, saznaje portal Standard.

Ova kineska firma je prema informacijama Standarda za Crnu Goru saznala preko ”francuske veze”, jer u toj zemlji već postoji njihov regionalni evropski centar CGN Europe energy.

Prema saznanjima portala Standard, interes kompanije će biti da investira novac, jer se ova kompanija već pozicionirala na tržištu jugoistočne Evrope, a Crnu Goru vide kao idealno energetsko čvoriste za svoje poslove i pozicioniranje.

Takođe, Crna Gora je osim svojih prirodnih resursa atraktivna ovoj kompaniji i zbog postojećeg energetskog kabla koji povezuje našu zemlju i EU.

Interes kompanije je nesporan, ali ostaje da se vidi da li će Crna Gora biti u stanju da ispuni zahtjeve ovako velike i moćne kompanije.

CGN je prema dostupnim podacima lider u čistoj energiji, sa više od 30 godina iskustva u istraživanju, razvoju i radu projekata nuklearne energije.

Njihov fokus je razvoj čistih energija kao što su nuklearna energija, nuklearno gorivo, energija vjetra i solarna energija.

Kompanija zapošljava više od 35.000 ljudi širom svijeta i najveći je operater nuklearne energije u Kini, kao i najveći konstruktor nuklearnih elektrana u svijetu.

CGNE China General Nuclear Power Group CGNP i njen evropski ogranak CGN Europe Energy osnovan 2014. godine u Parizu imaju imovinu vrijednu na desetine miljardi dolara. Glavna aktivnost evropskog ogranka je razvoj, investiranje, operacije i održavanje održivih izvora energije, a koje uključuje i vjetroelektrane, sunčevu energiju i hidroenergiju.

U 10 godina postojanja evropski ogranak je investirao 3.3 milijarde eura i trenutno ima aktivne elektrane u: Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Begiji i Holandiji.

Prema saznanjima Standarda u sklopu svoje posjete Jugoistočnoj Evropi predstavnici ove kompanije će se sresti sa vrhom crnogorske vlade i donosiocima odluka u sektoru energetike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve