Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kasalica: Međusobni lični sukobi, Damjanovića, Krvavca i Spajića, nijesu dobri za crnogorsku ekonomiju

Spajićeva tvrdnja da smo izašli iz hedžing aranžmana prošle godine, imali bi 180 miliona profita, da nije ozbiljna priča, bila bi smiješna ili tužna

Komentarišući izjavu direktora Fonda PIO, Ranka Aligrudića, da će Fondu PIO, ukoliko dođe do ukidanja doprinosa, za isplatu penzija nedostajati 450 do 500 miliona eura godišnje, ekonomska analitičarka Mila Kasalica, za TV 7, kaže da misli da to nije pravilno izraženo.

“Budžetom 2023. je predviđeno 540 miliona. Neće fondu nedostajati, nego će se iz budžeta otpuštati sredstva, a fond će biti samo šalter. Iako, razumijem Aligrudića i da mu se ne odlazi iz te fine fotelje, ali fond PIO ima svoju ulogu u sistemu, jer mu vjeruje generacija naših roditelja. To niko, ni od mlađih, ni gospodin Spajić, ne smije da kocka”, kazala je ona.

Toliko je mlako pričano o ekonomiji u predizbornoj kampanji, podsjeća Kasalica, da nam nije 45 odsto sugrađana izašlo da iskoristi građansko pravo, makar da prekriže brojeve na listiću.

“Naći ćemo se u ozbiljnoj krizi ako dozvolimo da ono što je generacijsko pretakanje, završimo opet u devedesetim”, ocijenila je Kasalica.

“Spajićeva tvrdnja da smo izašli iz hedžing aranžmana prošle godine, imali bi 180 miliona profita, da nije ozbiljna priča, bila bi smiješna ili tužna”, kaže Kasalica i dodaje da Spajiću treba objasniti sam termin.

“Hedžing je 42. vlada krajem jula 2021.g. potpisala sa 4 banke, u formi zvaničnog ugovora za međunarodne standarde koji se tiču derivatnih instrumenata. Ugovor sa dva segmenta, valutni i kamatni rizik. Imali smo ugovor sa međunarodnom bankom koja radi sa kineskim izvođačima, za prvu dionicu puta. Odobren nam je kredit kao državi koja je skupština prihvatila od 944 miliona dolara. Tim kreditom je trebala da se odradi prva dionica puta, koja je završena prošle godine. Hedžovali smo naš rizik, mi smo mala zemlja, dugujemo velikoj ekonomiji. Hedžing je potpisan okvirno na 14 godina, ali mandatorni presjek je bio dvije godine. To su diskreciono odlučili gospodin Spajić i Milatović, iako su preporuke eksternih konsultanata bile 7 godina”, navela je Kasalica.

To je, ocjenjuje, toliko složen instrument, imali smo toliko skrivenih troškova. Nijesmo mnogo izgubili, a ono što je izdalo zvanično Ministarstvo finansija je otvorilo prostor da Krvavac i Spajić prave igranku i zbunjuju javnost.

Na jutrošnji komentar ministra Damjanovića “Ko o čemu, Milojko o bankrotu, kasa nikad punija” , te da mu priča nije istinita i da mu niko ne vjeruje, Kasalica naglašava da poštuje samouvjerenost gospodina Damjanovića, ali i poručuje da treba da se zahvali poreskim obveznicima Crne Gore, a ne javnim politikama koje ne podržavaju privrednike, već ih zbunjuju.

“Privrednici su dobro radili prošle godine. Drago mi je što je ministar prestao da priča o solidarnom doprinosu, jer je to bilo itekako gubljenje vremena i podizanje nepovjerenja i neizvjesnosti u sistemu. Sa druge strane, međusobni lični sukobi, Damjanovića, Krvavca i Spajića, nijesu dobri za crnogorsku ekonomiju,” zaključuje Kasalica.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.06.2023-16:01 16:01

…nijesam ekonomista ALI što god prica ecc.Kasalica meni razumljivo i prihvatljivo OVE dvojicu ne razumijem a što je najgore hoce da objasne nama nesto što i njima izgleda nije jasno i nerazumiju …! Da je normalno stanje u zemlji/a nije/ vodili bi ekonomiju zemlje Kasalica i njoj u rangu …!