Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković u Njujorku: Crna Gora posvećena održivom upravljanju vodnim resursima

Konferencija Ujedinjenih nacija o srednjoročnom izvještajnom periodu o sprovođenju ciljeva međunarodne decenije akcije ''Voda za održivi razvoj (2018–2028)''

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković učestvuje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o srednjoročnom izvještajnom periodu o sprovođenju ciljeva međunarodne decenije akcije „Voda za održivi razvoj (2018–2028)” u Njujorku, koja se održava u periodu od 22. – 24. marta 2023. godine. Članove delegacije Crne Gore takođe čine: Željko Furtula, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu, Maja Božović, savjetnica u Direkciji za monitoring i evaluaciju u vodoprivredi i Dina Skarep Radonjić, savjetnica u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Međunarodna decenija akcije ima fokus na održivi razvoj i integrisano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, implementaciju i promociju srodnih programa i projekata, kao i na unapređenje saradnje i partnerstva na svim nivoima, kako bi se pomoglo u postizanju međunarodno dogovorenih ciljeva u vezi sa vodama, uključujući one sadržane u Agendi za održivi razvoj 2030.

Konferencija ima za cilj da inspiriše akciono orijentisane obaveze od strane niza zainteresovanih strana koje će, zajedno, kreirati „Agendu akcije za vodu“ kako bi pokrenule napredak u pitanjima vode i sanitacije u budućnosti. Konferencija uključuje uvodnu i završnu sesiju, šest plenarnih sesija i pet interaktivnih dijaloga, kao i prateće događaje koje organizuju učesnici.

Teme koje će biti obuhvaćene su pristup WASH-u, vrednovanje vode, veze voda-energija-hrana i održivi ekonomski i urbani razvoj, voda za klimu, otpornost i životnu sredinu, prekogranična i međunarodna saradnja u oblasti voda i ubrzanje implementacije ciljeva dekade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve