Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Joković: Antikoruptivni aktivizam ključan za uspjeh carinske službe

Joković je održao sastanak sa članovima Etičkog odbora, regionalnim povjerenicima za etiku i službenicima Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, na kojem je prezentiran presjek stanja i sumirani postignuti rezultati u toku 2019.godine, posebno na planu održavanja visokog nivoa integriteta i etike, te unapređenju antikoruptivnog djelovanja

Menadžment carinske službe u sinergiji sa Unutrašnjom kontrolom, Etičkim odborom i Povjerenicima za etiku čini da efikasno funkcioniše antikoruptvni sistem, sa jasnim opredjeljenjem za nultu stopu tolerancije na korupciju, kazao je direktor Uprave carina Vladan Joković.

foto Uprava carina

On je održao sastanak sa članovima Etičkog odbora, regionalnim povjerenicima za etiku i službenicima Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, na kojem je prezentiran presjek stanja i sumirani postignuti rezultati u toku 2019.godine, posebno na planu održavanja visokog nivoa integriteta i etike, te unapređenju antikoruptivnog djelovanja.

Konstatovano je da Uprava carina realizuje planirane aktivnosti iz domena svog rada na osnovu principa profesionalnosti i integriteta, javnosti rada, pružanja usluga građanima i privredi, odgovornosti i dosljednosti u primjeni zakonskih ovlašćenja.

Odlučna borba za jačanje etike i integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski, a dinamika realizacije planiranih aktivnosti na najbolji način pokazuje visok nivo posvećenosti i profesionalnosti carinskih službenika.
Posebno su razmotrena najznačajnija pitanja u vezi integriteta i apostrofiran je visok nivo realizacije mjera definisanih Planom integriteta Uprave carina, uz napomenu da će izgradnja i djelotvorna implementacija mehanizama za jačanje integriteta carinskih službenika biti ključna i u narednom periodu, ne samo sa aspekta borbe protiv korupcije, već i cilju uspostavljanja kredibilne carinske službe.

Naime, analizirajući stepen realizacije Plana integriteta za 2018-2019.godinu, koji sadrži oko 150 mjera za smanjenje rizika od nezakonitog ili neetičkog postupanja, istaknuta je gotovo 100% realizacija planiranih mjera, uz podsjećanje da je i prethodni ciklus (2016-2017.godina) obilježio visok stepen realizacije mjera, što je najbolja potvrda uspješne dinamike i dobrog kursa carinske službe na planu unapređenja integriteta.

Na sastanku su prezentirani stavovi Svjetske carinske organizacije, koja je iskazala veliko interesovanje za naš koncept unapređenja integriteta, sa fokusom na Integrity testove i pohvalila carinsku službu Crne Gore kao primjer dobre prakse. U publikaciji Svjetske carinske organizacije, objavljenoj u junu Carinska služba Crne Gore je prepoznata kao primjer odlične prakse u oblasti jačanja integriteta i borbi protiv svih oblika nezakonitog ponašanja. Navedeni stavovi su dodatno potvrđeni na sjednici Pododbora za integritet, koja je održana u sjedištu SCO u aprilu tekuće godine i na kojoj su u pozitivnom svijetlu predstavljene aktivnosti koje Uprava carina Crne Gore kontinuirano preduzima u ovom bitnom segmentu carinskog djelovanja.

Ukazano je na značaj nastavka realizacije Integrity testa-testa procjene ličnosti, sposobnosti i integriteta, efikasnog instrumenta za upravljanje ljudskim resursima. Naime, ovi testovi se realizuju u saradnji sa referentim stručnjacima iz oblasti psihologije i daju potpuniju sliku o kadrovskom potencijalu kojim raspolaže Uprava carina. U prethodnom periodu su realizovana IV ciklusa testiranja carinskih službenika, iz različitih organizacionih jedinica i kategorija radnih mjesta, a do kraja tekuće godine će biti realizovan i V ciklus, kojim su obuhvaćeni službenici sa operativnog nivoa djelovanja.

Istaknut je značaj poštovanja Etičkog kodeksa carinskih službenika i namještenika i fokusiranost menadžmenta u cilju obezbjeđenja transformacije etičkih principa u praktična uputstva za sve službenike, te da je pojačan monitoring od strane Etičkog odbora, kao i Povjerenika za etiku na terenu.

Pohvaljen je rad Povjerenika za etiku koji su u sklopu svojih aktivnosti tokom 2019.godine organizovali sastanke sa šefovima carinskih ispostava i carinskim službenicima, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice, kako bi na brži i efikasniji način otklonili eventualne propuste i nedoumice u postupanju carinskih službenika.

Kao značajan antikoruptivni mehanizam posebno je apostrofirana obaveza prijavljivanja imovine i prihoda oko 430 carinskih službenika. Navedeni institut predstavlja jednu od karika u lancu borbe protiv korupcije, čija je osnova podsticanje transparentnosti i odgovornosti u radu carinskih službenika, kao i potencijalnog i stvarnog konflikta interesa, te sprovođenja kontinuirane kontrole realizacije navedenih antikoruptivnih instituta.

Potvrđena je odlučnost i spremnost Carinske službe za ispitivanjem svih slučajeva sumnje na korupciju i drugih oblika neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja. Sistem koji je uspostavljen u prethodnom periodu je funkcionalan, kako na planu prevencije tako i na planu dosljedno sprovedenih represivnih mjera, koje se realizuju kroz kvalitetan i nepristrasan proces, što doprinosi pojačanoj disciplinskoj odgovornosti.

S tim u vezi u tekućoj godini vođeni su disciplinski postupci protiv 10 carinskih službenika, od čega za 2 službenika zbog povreda pravila i standarda utvrđenih Etičkim kodeksom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve