Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Joković: Agrobudžet 66 miliona eura, 42 odsto veći nego prethodni

Predstavljajući dokument, Joković je rekao da su odlučili da, s obzirom na tešku globalnu situaciju, izaću u suret proizvođačima i predijele pomenuti iznos. Pojasnio je da će iz budžeta biti izdvojeno oko 44,72 miliona eura, iz donacija oko 11 i po miliona eura i iz kredita 9,8 miliona

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković rekao je da će Agrobudžet za 2023. godinu izbositi preko 66 miliona eura, što je, kako je kazao za 42 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Predstavljajući dokument, Joković je rekao da su odlučili da, s obzirom na tešku globalnu situaciju, izaću u suret proizvođačima i predijele pomenuti iznos. Pojasnio je da će iz budžeta biti izdvojeno oko 44,72 miliona eura, iz donacija oko 11 i po miliona eura i iz kredita 9,8 miliona.

-Vodili smo računa o tome da ispoštujemo potrebe proizvođala, ali i da ispoštujemo obaveze prema EU kad su u pitanju poglavlja 11, 12 i 13 – rekao je Joković na konferenciji za medije.

Pojasnio je i da će se agrobudžet sastojati iz tri cjeline: podrška poljoprivredi i agrarnom razvoju, ribarstvo, i sredstva za operativne programe.

Zaa direktna plaćanja u stočarskoj proizvođnji opredijeljeno je 6,5 miliona eura. Smanjili smo kriterijum za premiju govedarstvu, pa će svi proizvođači nezavisno od broja grla, imati pravo da se prijave i dobiju premiju – pojasnio je ministar.
Dodao je i da je smanjen kriterijum za koze i ovce, i to, kako je rekao, i to u iznosu uslovno po jedno grlo.

Premija za krave i junice iznosi 85 eura, za ovce i koze 10 eura po grlu – dodao je Joković.

Ovogodišnjim budžetom formiran visokostočni fond od 950 hiljada, a iznos podrške biće 70 posto ili do maksomalnih 1500 eura po grlu, rekao je Joković.

Premije za mlijeko, iznosiće, kako je rekao17 euro centi, dok će premije za sir biti uvećana za 25 odsto.

Podrška vinarima

Joković je objasnio da je ovogodišnjim agrobudžetom predviđena i podrška za proizvođače vina.

-To uključuje sredstva za restruikturiranje i konverziju sredstava namijenja registrovanim prouzvođačma vina i sredstva za promociju vina. Naš cilj je proširenje areala uzgoja vinove loze, reanimacija napuštenih vinograda, prilagođavanje vinskih asortimenata razvojnim trendovima, pospjeašivanje međusobne saradnje vinara, i širenje vinarske kulture u Crnoj Gori – rekao je on.

Posebno značajno je, kako je rekao, da će sistem kontrole biti na značajno višem nivou.

-Zbog kontinuiranih zloupotreba, a u cilju zaštite proizvođača vršićemo inespkcijski nadzor u sto odsto slučaja sa ciljem da sredstva dođu u ruku onima kojima su namijenjena – rekao je Joković-

Joković je naglasio da će ministarstvo za sjeverne opštine izvršiti nabavku mehanizacije i opreme za čišćenje snijega, kako bi ruralno stanovništvo u zimskim mjesecima moglo nesmetano da funkcioniše i da imaju pristup glavnim saobraćajnicama i lokalnim centrima.

Za ribarstvo preko pet miliona

Ovogodišnjim agrobudžetom, za ribarstvo će biti idzvojeno preko pet miliona eura, rekao je Joković.

-Naš cilj je unapređenje ribarskog sektora, a milion sredstva predviđeno je za grantove za nabavku ribarskih plovila i opreme za plovila, dok će za grantove za vez ribarskih plovila biti opredijeljeno 2,5 miliona eura – naglasio je Joković.

Malinari sami odredili cijenu proizvoda 

Upitan da li je budžetom predviđeno i servisisiranje malinare, rekao je da ću i oni imati subvencije

-Učinili smo sve što je do nas, pozivao sam kolega ministre da nam pomognu u rješavanju tog viška malina, radi se o  nekih 300 tona. Moram reći da ministarstvo ne snosi odgovornost za cijenu koju su sami odredili kad su kupoivali po cijeni od 4,3 eura, sad je cijena malina pala i oni ne mogu d aplasiraju te proizvide – rekao je Joković.

Kazao je da za to ne postoje sredstva.

-Ne bježimo od toga da čujemo malinare, da čujemo šta je moguće uraditi kako bi se ova situacija prevazišla. Ne postoji sredstva za te namjene, jer bi to kršilo ugovore – rekao je Joković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve