Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Jedna od najvećih finansijskih prevara u istoriji, a za sve je kriv treći najbogatiji čovjek na svijetu

U svom oštrom izvještaju, Hindenburg je doveo u pitanje kako je Adani grupa koristila svoje ofšor entitete u poreskim rajevima kao što su Mauricijus, Karipska ostrva i Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da određeni ofšor fondovi i fiktivne kompanije posjeduju dionice u Adani korporaciji

Treći najbogatiji čovjek na svijetu Gautam Adani optužen je da je izveo „najveću prevaru u istoriji“ preko svoje korporacije Adani Group sa sjedištem u Indiji.

Američki investitor „Hindenburg Research“, koji je započeo prodaju jednog konglomerata putem obveznica, sproveo je dvogodišnju istragu Gautama Adanija, koji posjeduje bogatstvo od 125 milijardi dolara.

Firma navodi da su Adani i njegova porodica kontrolisali mrežu ofšor fiktivnih računa koja se koristila za korupciju, pranje novca i krađu od poreskih obveznika, a sve dok su izvlačili novac iz kompanija u njihovom vlasništvu.

„Adani je izveo ovaj gigantski podvig uz pomoć pomagača u vladi i domaće industrije međunarodnih kompanija koje olakšavaju ove aktivnosti“, napisala je kompanija u svom izvještaju objavljenom u utorak.

Adani grupa je odmah demantovala te tvrdnje i izrazila žaljenje zbog optužbi koje su koštale kompaniju 12 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Vrijednost vodeće kompanije Adani Enterprises u srijedu je pala za skoro 4 odsto.

U svom oštrom izvještaju, Hindenburg je doveo u pitanje kako je Adani grupa koristila svoje ofšor entitete u poreskim rajevima kao što su Mauricijus, Karipska ostrva i Ujedinjeni Arapski Emirati, dodajući da određeni ofšor fondovi i fiktivne kompanije posjeduju dionice u Adani korporaciji.

U izvještaju se navodi da je sa najmanje 28 filijala upravljao Adanijev stariji brat Vinod ili njegovi ‘bliski saradnici’, dok je Hindenburg istakao istragu indijskih zvaničnika o optužbama za prevaru protiv grupe.

Prema zvaničnicima u tim istragama, Vinod bi prebacio novac iz ofšor kompanije u privatne ofšor fondove u vlasništvu porodice. Taj novac bi potom otišao entitetima na Mauricijusu prije nego što bi se iskoristio za ulaganje u akcije Adani grupe.

Navodno pranje novca ne samo da bi omogućilo konglomeratu da manipuliše akcijama, već bi omogućilo i njegovim kompanijama da „održe farsu finansijskog zdravlja i solventnosti“ uprkos dugovima.

„Hindenburg“ navodi da ključne kompanije Adani koje kotiraju na berzi imaju ‘značajne dugove’, što je cijelu grupu stavilo u ‘nesigurnu finansijsku osnovu’.

Tvrdilo se da akcije u sedam kompanija koje kotiraju na Adaniju imaju pad od 85 procenata na fundamentalnoj osnovi zbog onoga što se naziva „visokim procjenama“. U izvještaju se takođe ističe da je Adani grupa bila predmet četiri vladine istrage, navodeći da je konglomerat nezakonito imao koristi od vladinih programa poreskih kredita.

Adani grupa je odbacila tvrdnje američkog investitora kao neosnovane, rekavši da je cilj da se ošteti njena reputacija prije velike ponude akcija.

Adani Enterprajses će u petak pokrenuti najveću javnu sekundarnu ponudu akcija u Indiji, sa ciljem da prikupi 2,5 milijardi dolara za finansiranje kapitalnih izdataka i otplatu nekog duga.

Glavni finansijski direktor Adani grupe, Jugešinder Sing, naveo je u saopštenju da je kompanija šokirana izvještajem, nazvavši ga „zlonamjernom kombinacijom selektivnih dezinformacija i ustajalih, neosnovanih i diskreditovanih navoda“.

„Grupa je uvijek bila u skladu sa svim zakonima“, saopštila je kompanija, ne osvrćući se na konkretne navode koje je iznio Hindenburg.

Zajedno sa padom Adani Enterprajses-a, akcije Adani Transmišen-a su pale za 9 procenata, Adani Ports and Special Economic Zone 6,3 procenta. Adanijeva nova „ACC“ firma je izgubila na vrijednosti za više od 8 procenata.

Na tržištima obveznica, obveznice denominirane u američkim dolarima koje je emitovao Adani Grin Enerdži pale su za skoro 15 centi na nešto manje od 80 centi za dolar, pokazali su podaci Tradeveb-a.

Međunarodne obveznice koje su izdale Adani Ports i Spešal Economik Zone, Adani Transmišen i Adani Electrisiti Mumbai zabilježile su sličan pad.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve