Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Jandreoski: U planu unapređenje infrastrukture na oba aerodroma i optimizacija radnih mjesta

Na skali od jedan do pet, situaciju na oba crnogorska aerodroma je ocijenio ocjenom tri

Unapređenje infrastrukture na oba crnogorska aerodroma, optimizacija troškova i radnih mjesta i kontinurana edukacija biće neke od glavnih aktivnosti u narednom periodu, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Goran Jandreoski.

„Prvo i osnovno je rehabilitacija infrastrukture, totalna obrada sistematizacije na oba aerodroma kako bi ukalupili sva radna mjesta koja su neefikasna i neefektivna, završetak sertifikacije za podgorički aerodrom i kontinuirana edukacija“, kazao je Jandreoski govoreći o planovima u naredne dvije godine na radnom doručku sa novinarima u restoranu Salaš 23.

Jandreoski, koji je nedavno izabran za izvršnog direktora na mandat dvije plus jedna godina, je rekao da su mu prvo u fokusu radnici, pa infrastruktura, pa pitanja u vezi sa avio-kompanijom.

Na skali od jedan do pet, situaciju na oba crnogorska aerodroma je ocijenio ocjenom tri.

Kada je u pitanju sertifikacija aerodroma, on je kazao da tome bliža Podgorica nego Tivat.

„Ja ću pokušati da do kraja godine to uradim za Podgoricu. Tivat je u tom pogledu malo kompleksniji. Da bi ušli u sertifikaciju Tivta postupak je sasvim drugačiji, jer tamo imamo malo većih infrastrukturnih problema nego u Podgorici“, rekao je Jandreoski.

Govoreći o infrastrukturi na oba aerodroma, on je kazao da je potrebno da se napravi evaluacija stanja završnog sloja poletno-sletne staze na oba aerodroma.

„Sve one studije koje postoje su od 2013. godine čak i ranije. Period od devet godina ipak nije mali. Što se tiče infrastrukture, pitanje broj jedan je projekat za evaluaciju stanja završnog sloja poletno-sletne staze u Tivtu i Podgorici“, naveo je Jandreoski.

On je dodao da se kontinuirano radi i na otklanjanju naslaga guma koje su uvijek prisutne na svim pistama.

„Sanacija krova u Tivtu je nešto što je bukvalno pri kraju. Čekamo još neke papire koji su potrebni da bi objavili konkurs za ekonomskog operatora koji bi sanirao taj krov, a takođe sam dao i instrukcije da se započne projekat za sanaciju krova u Podgorici“, objasnio je Jandreoski.

Govoreći o mogućnosti povećanja kapaciteta tivatskog aerodroma, Jandeoski je rekao da se slaže da je mala terminalna zgrada i da putnici čekaju vani, ali da infrastruktura nije nešto što može da se promijeni za godinu ili dvije.

„Tu je veoma bitno kakav je stav države po pitanju budućnosti oba aerdoroma. Bio je proces vezan za koncesije, to je stglo do neke liste koja postoji u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija. Tako da za bilo koji projekat vezan za nadgradnju terminalne zgrade u Tivtu po meni je neodrživo da trošimo državni novac, ako država ide u proces realizacije koncesija“, smatra Jandreoski.

Na pitanje kakvo je finansijsko stanje zatekao kada je preuzeo funkciju izvršnog direktora, on je odgovorio da su brojke prije pandemije bile veoma pozitivne.

„Uočili smo određene probleme ove godine, taj gubitak je mnogo manji, negdje oko tri miliona EUR do sada, a prošle godine je bio 15 miliona“, kazao je Jandreoski.

On je kazao da će se truditi da skrati neodržive troškove i pokušati sa sindikatima i radnicima da razgovara o tužbenim postupcima koji su pokrenuti prema kompaniji.

„Ja sam tu, otvoren sam za saradnju, i dajem golove za one koji me plaćaju. Sada je pravi momenat da iskoristimo sve one moje i veze koje ima država Crna Gora“, poručio je Jandreoski.

On je ocijenio da je racionalizacija zaposlenih i te kako potrebna, ali ne na štetu bezbjednosti i sigurnosti aerodroma.

„Racionalizacije je potrebna u onim segmentima gdje možda nijesu operativne pozicije tako bitne. To ne znači da radnici u administraciji nijesu bitni, ali je potrebno da se napravi jedna dublja analiza same sistematizacije“, kazao je Jandreoski i dodao da već radi na novoj sistematizaciji oba aerodroma i administracije u Aerodromima.

Trenutno je na oba aerodroma zaposlenih radnika 720, ali tu su i sezonci koje su zaposlili za potrebe tivatskog aerodroma.

Komentarišući velike gužve i otežani prilaz aerodromu Tivat u špicu turističke sezone, Jandreoski je kazao da je to „ista ona saobraćajnica kojom se on vozio kada je sa roditeljima išao na odmor”.

„Vjerovatno je trebalo nešto tu da se promijeni. Imao sam sastanak sa predstavnicima Opštine Tivat. Tu treba puno više faktora, pominju se obilaznice ili podzemne saobraćajnice, ali nijesu to jeftini projekti“, zaključio je Jandreoski.

IzvorAntenaM

Najnovije

Sjutra malo do umjereno oblačno, do 22 stepena

U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane periode. Na sjeveru, ujutu ili prijepodne magla ili povećana niska oblačnost, a...

Njukasl kreće po asa Juventusa

Nakon što su bogati Saudijci kupili Njukasl, engleski klub sprema se za ljetnji prelazni rok. Engleski mediji prenose da će čelnici ''svraka'' ponuditi 120 miliona...

Twitter donosi tab Spaces za iOS

Još u septembru, Twitter je objavio da radi na posebnom tab-u Spaces kako bi korisnicima olakšao pronalaženje relevantnih razgovora koje mogu slušati. Sada je...

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i...

Novi ugovor: Salemakers na San Siru do 2026.

Aleksis Salemakers potpisao je novi ugovor sa Milanom, potvrđeno je iz kluba sa ''San Sira''. Belgijanac je stavio paraf na vjernost ''rosonerima'' do juna 2026....

Najčitanije

Povezano

Članovi borda po dubini u sukobu sa direktorom Jandreoskim

Nakon jedva tri i po mjeseca na čelu Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski je ponudio ostavku na mjesto izvršnog direktora nakon burnog sastanka Odbora...

DF kreće na Aerodrome uoči odluke o koncesijama: Jandreoski pred smjenom, ni Bojaniću nije sigurno

Nakon dva mjeseca primirja ponovo se zakuvalo u Aerodromima Crne Gore. Prema informacijama koje su nam potvrđene, izvršni direktor Aerodroma Goran Jandreoski koji je...

Aerodrom u Podgorici će riješiti problem kvalitetnijeg napajanja strujom

Na inicijativu Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, održan je sastanak između predstavnika Elektroprivrede i Aerodroma Crne Gore u cilju postavljanja novog visokonaponskog kabla i...

Aerodrom u Tivtu i Opština na zajedničkom zadatku: Želimo da pružimo najbolje usluge turistima

Aerodrom u Tivtu i tivatska Opština prirodni su partneri u razvoju i promociji grada i države, ocijenili su izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve