Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Huter: Nadležni organi i nevladin sektor da reaguju na brutalnu zloupotrebu državnih resursa konstatovanu u izvještaju ASK

''Pozivamo nadležne organe i nevladin sektor, da reaguju na dokazanu zloupotrebu državnih resursa, koja će nauditi da blokira rad ustanova i preduzeća koje ''oslobodioci'' iskorišćavaju za svoju partijsku promociju''

Najnoviji izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije povodom partijskog zapošljavanja, uoči minulih parlamentarnih izbora i brojka od čak 8.193 sklopljenih ugovora o zasnivanju radnog odnosa, svjedoči o brutalnoj zloupotrebi i partijskoj podređenosti državnih organa i uprave, kazao je Oskar Huter, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“Ako se na ovaj broj doda još 5.267 sklopljenih ugovora o radu uoči predsjedničkih izbora ove godine, dolazimo do frapantnog podatka od 13.500 ugovora u državnoj upravi”, ističe Huter.

Ovi podaci, dodaje on, dovode u pitanje i sam legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora, jer je očigledno da su državni resursi zloupotrijebljeni od strane partija vlasti, kako bi na pomenutim izborima njihovi kandidati i liste profitirale.

“Izvještaj Agencije za sprječavanje korupcije predstavlja tipičan primjer do koje mjere se, prebukiranjem i neracionalnim zapošljavanjima partijskog kadra, devastira naš državni sistem”, kazao je Huter.

Podsjećaju na najsvježiji podatak o partijskom zapošljavanju u Pošti Crne Gore, u koju je ugurano čak 130 nepotrebno zaposlenih.

“Da slika nije ništa bolja ni u drugim državnim preduzećima svjedočimo već gotovo tri godine, pa je samo za to vrijeme od 30. avgusta do danas u Rudniku uglja zaposleno više od 400 radnika, dok smo o EPCG i CEDIS-u svakodnevno slušali o frapantnim brojevima bespotrebno zaposlenih rođaka, kumova, prijatelja trenutnih vlastodržaca”, navodi Huter.

Sve ovo je, naglašava, za rubriku “vjerovali ili ne”.

“Ali očigledno novoj političkoj postavi u Crnoj Gori koja je došla na talasu “oslobođenja”, kako oni vole to da kažu, ništa ovo nije sporno jer na taj način sebi kupuju opstanak na političkoj sceni. Ovakvo besprizorno postupanje prijeti da u potpunosti satre državni aparat, kompletnu državnu upravu, lokalnu samoupravu i državne firme. Pozivamo nadležne organe i nevladin sektor, da reaguju na dokazanu zloupotrebu državnih resursa, koja će nauditi da blokira rad ustanova i preduzeća koje „oslobodioci“ iskorišćavaju za svoju partijsku promociju”, poručuje Huter.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve