Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

HE Piva obilježila 47 godina rada; Đukanović: Naša je želja da gradimo hidroelektrane „Komarnicu“ i „Kruševo“

Naglasilli su da je HE ''Piva'' u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala čvrst oslonac u energetskomi finansijskom smislu, kako za EPCG tako i za elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini

HE „Piva“ siguran je snabdjevač energijom i nakon četrdesetsedam godina intenzivne eksploatacije, kazali su iz EPCG. U prva tri mjeseca 2023. godine ova hidroelektrana akumulacionog tipa ostvarila je gotovo 40 odsto ukupno projektovane proizvodnje za ovu godinu.

Naglasilli su da je HE „Piva“ u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala čvrst oslonac u energetskomi finansijskom smislu, kako za EPCG tako i za elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naveo je da HE Piva pokazuje da smo nekada imali kalibar da gradimo grandiozne objekte, što, kako je kazao, obavezuje i našu i buduće generacije da se uloži trud kako bi se energetski sistem osavremenjavao.

„Naša je želja da gradimo hidroelektrane „Komarnicu“ i „Kruševo“, što bi nas učinilo veoma moćnim energetskim sistemom i u regionalnom i evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi generalno jesu komplikovane regulative, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra. Potrebno je uvezivanje svih društvenih činilaca, jer se samo tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa“, naglasio je Đukanović.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin kazao je kako svaki kilovat sat treba cijeniti, jer je zlata vrijedan. Najavio je i da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i svih ostalih energetskih objekata u sastavu EPCG.

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je na istorijat hidroelektrane odajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, ali i onima koji su radili i danas rade u njoj.

Delegacija EPCG položila je vijenac na spomenik radnicima koji su poginuli tokom izgradnje HE “Piva”i i minutom ćutanja odali im poštu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve