Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

GRAĐEVINSKI BIZNIS IM CVJETA I IZVAN CRNE GORE: Tzv. SPC završava luksuzni kompleks u strogom centru Beograda, cijena kvadrata do 5.000 eura!

Tzv. SPC poznata je po poslu sa nekretninama i u Crnoj Gori. Crkva Svetog Đorđa u Podgorici, i imanje oko nje, koje se nalazi u jednom od najprestižnijih dijelova Podgorice, par stotina metara od centra grada, takođe je u vlasništvu MCP. U njihovom vlasništvu je i plac crkve Svetoga Đorđa, na kome je izgrađena luksuzna zgrada od 52 stana, gdje je metar kvadratni stambenog prostora još prije nekoliko godina koštao preko 2.000 eura. Sad je ta cijena daleko veća.

Takozvana srpska pravoslavna crkva (SPC) poznata i kao svetosavska sekta, je organizacija koja svoje ratnohuškačke, političke, hegemonističke i biznis interese krije predstavljajući se kao vjerska organizacija.

O tome najbolje svjedoći i najnoviji slučaj o kojem pišu srpski mediji. Ova parapolitička organizacija investitor je stambeno-poslovnog objekta u centru Beograda, koji je sagradila sa još dvije privatne firme, javlja Nova.rs.

Riječ je o luksuznom kompleksu u Ulici cara Dušana, u sklopu kojeg je izgrađeno 107 stanova, a koji još od novembra prošle godine čeka na upotrebnu dozvolu. Prema informacijama “Nove”, svi stanovi koji su bili u prodaji dobili su vlasnike još u vrijeme izgradnje i to za oko 4.000 eura po kvadratu, a sada se prodaju i za oko 5.000 eura!

Nakon uspješne investicije na Novom Beogradu, tzv. SPC je nastavila sa ulaganjem u stanogradnju. Još u vrijeme korone ušla je u projekat zidanja stambeno-poslovnog kompleksa na uglu ulica Cara Dušana, Knićaninove i Skender begove. Kao investitori navedene su još dvije privatne firme “Tupanjac-Dedić investicije” i “Krug”, kao i osam fizičkih lica, među kojima su i vlasnici pomenutih firmi.

Ima se može se: Iako se duhovno raspada, tzv. SPC posluje nikad bolje

Budući da je riječ o kompleksu koji se sastoji od starog koji je nadograđivan i rekonstruisan i dvije nove lamele, nije isključeno da su u postojećem objektu ta fizička lica imala svoje stanove.

Kako se navodi u dostupnoj dokumentaciji, riječ je o kompleksu čija bruto površina iznosi 23.889 kvadrata, od čega nadzemni dio ima 15.896 kvadratnih metara. Sudeći po onom što piše u prijavi radova, SPC i firme sa kojima je ušla u ovaj projekat dobile su građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju postojećg objekta, kao i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji će činiti dve lamele.

Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mesta.

Investitori na čelu sa SPC građevinsku dozolu su dobili u maju 2020, a već u junu prijavu radova. Međutim, iako su predali zahtjev za upotrebnu dozvolu, nje i dalje nema. Zahtjev je prvi put predat u novembru prošle godine, ali je odbačen.

Isto se dogodilo i kad je podnijet 11. decembra, da bi novi bio upućen devet dana kasnije. Ipak, ni na taj, ni posle skoro šest mjeseci, odgovor nijesu dobili.

Ipak, čini se da je novi luksuzni kompleks u centru Beograda komunalno opremljen, da ima struje i vode, budući da se u prizemlje, u deo koji je predviđen za poslovni prostor uselila jedna banka.

Takođe, dobar dio stanova, više od njih 20 i dalje se vodi na ”Patrijaršiju SPC”, bar prema interfonu.

Inače, 2018. godine tzv. SPC je bila investitor stambeno-poslovnog objekta na Novom Beogradu od 36.000 kvadrata sa 127 stanova. Crkva je to gradila zajedno sa građevinskom PMC inženjering, kojoj je zapravo SPC ustupila svoje zemljište.

Jedan od objekata SPC na crnogorskom primorju čija je izgradnja počela krajem 2022. a završena prošle godine

U Crnoj Gori odavno rade sa nekretninama

Tzv. SPC poznata je po poslu sa nekretninama i u Crnoj Gori. Crkva Svetog Đorđa u Podgorici, i imanje oko nje, koje se nalazi u jednom od najprestižnijih dijelova Podgorice, par stotina metara od centra grada, takođe je u vlasništvu MCP.

U njihovom vlasništvu je i plac crkve Svetoga Đorđa, na kome je izgrađena luksuzna zgrada od 52 stana, gdje je metar kvadratni stambenog prostora još prije nekoliko godina koštao preko 2.000 eura. Sad je ta cijena daleko veća.

Crnogorska filijala tzv. SPC, Mitropolija crnogorsko-primorska, investitor je u više objekata na crnogorskom primorju uključujući i hotele. U Budvi imaju hotel i najmanje dvije stambene zgrade u kojima su ranije prodali preko stotinu stanova, a planiraju da grade i u Bečićima.

Da MCP vodi računa i ulaže u svoju imovinu, govori i podatak da je krajem 2017. godine od budvanskog Sekretarijata za urbanističko-tehničke uslove zatražila dozvolu  za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljno urbanističkim planom  “Podkošljun“, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata kraj gradske zaobilaznice, predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše  7.948 kvadrata.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
seka
24.05.2024-01:38 01:38

Hvala Bogu da ima crkva. Hristos sa nama

BalkonOpen
26.05.2024-22:55 22:55

Рон Хабард је описао сајентологију као религију. Године 1953. је у Њу Џерзију основао Сајентолошку цркву. Једном приликом изјавио је: “Оснивање религије је одличан начин да се обогатиш!”. Чувена изрека оснивача сајентологије „Желиш да се обогатиш – оснуј религију!“ се више пута обистинила.