Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Ekstraktivna ekonomija svela Crnu Goru na nivo siromašne zemlje trećeg svijeta

Iz GI ''21. maj'' smatraju da je ekstraktivna politika podržala ekstraktivnu ekonomiju i svela je Crnu Goru na, kažu, nivo siromašne zemlje trećeg svijeta sa BDP po stanovniku koji nije prelazio 35 odsto iz perioda dok smo bili jugoslovenska republika

Crna Gora u postjugoslovenskom periodu nikada nije imala državnu politiku koja je bila posvećena humanom i održivom ekonomskom razvoju i afirmisanju preduzetničke kulture, ocijenili su iz Građanske inicijative “21. maj”.

“Nakon raspada SFRJ, nekadašnja socijalistička preduzeća su bila odsječena od regularnih tržišta i time osuđena na propast, ili su iznutra pokradena ili su privatizovana da bi bila ugašena i opljačkana. Pogubna i od većine podržana politika tokom devedesetih godina uništila je ekonomiju i masovno pauperizovala stanovništvo. Posljedica je bila stvaranje kriminalizovane, monopolizovane i razorene ekonomije pod okriljem DPS-ovog režima, nestanak srednje klase i dovođenje većine stanovništva u zonu apsolutnog ili relativnog siromaštva”, naveli su u saopštenju.

Iz GI “21. maj” smatraju da je ekstraktivna politika podržala ekstraktivnu ekonomiju i svela je Crnu Goru na, kažu, nivo siromašne zemlje trećeg svijeta sa BDP po stanovniku koji nije prelazio 35 odsto iz perioda dok smo bili jugoslovenska republika.

“Nakon nezavisnosti propuštena je istorijska šansa da se kroz model senzibilne, fer i otvorene ekonomske politike, posvećenosti konceptu ekološke države i podsticanju preduzetničke kulture stvori propulzivna, privlačna i inovativna privreda. Nastavljena je ekstraktivna ekonomija povezana sa eksponencijalnim rastom javnog duga, koruptivnim tretmanom stranih ulaganja i javnim politikama koje su forsirale obiman, nekompetentan i korumpiran javni sektor”, ističu iz Gi “21. maj”.

Premaa njihovim riječima, kao proizvod takvog kleptokratskog kapitalizma, slabih institucija i pravne nesigurnosti dobili smo odliv radno sposobnog stanovništva, nazaposlenost mlade populacije, destimulativne zarade, domaći biznis sa niskim investicionim potencijalom i na hiljade preduzeća u stranom vlasništvu nemotivisanih da značajnije ulažu u razvojne projekte u Crnoj Gori.

“Pritom, smjena vlasti od prije tri godine, osim što je donijela ekstremnu političku i pravnu nesigurnost, neodrživi socijalni, ekonomski i poreski populizam, kao i nestabilan i demotivišući privredni ambijent, samo je potvrdila da nove vladajuće stranke nemaju niti ekonomsku niti reformsku niti državnu politiku”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedman
19.09.2023-19:21 19:21

Konacno ! Diagnoza ! Yu socijalizam je nedokuciva imenica kapitalizmu . E Radenici ,radenici mislili ste i ja biti kapitalisti, nasankani.od ljubomornih i pohlepnih iz DB.