Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Globalni fond obezbijedio donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore vrijednu 570.000 eura

Od 2020. godine, podsjećaju, ukupna vrijednost dosadašnjih donacija Globalnog fonda zdravstvenom sistemu Crne Gore za odgovor na pandemiju COVID-19 je oko 906.000 eura

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Nacionalnim koordinacionim tijelom za HIV/AIDS obezbijedio je donaciju kiseoničke opreme Kliničkom centru Crne Gore u vrijednosti od 570.000 eura, saopšteno je iz Ministarsva zdravlja.

Od 2020. godine, podsjećaju, ukupna vrijednost dosadašnjih donacija Globalnog fonda zdravstvenom sistemu Crne Gore za odgovor na pandemiju COVID-19 je oko 906.000 eura.

“U sklopu Sporazuma između Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije i Ministarstva zdravlja Crne Gore za period od 2022-2024. godine za podršku nacionalnom odgovoru na HIV/AIDS, a nakon dogovora postignutog tokom posjete ministra zdravlja Dragoslava Šćekića ovoj organizaciji krajem prošle godine, Globalni Fond je kroz C19RM mehanizam podrške nacionalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 odobrio još jednu izuzetno važnu donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno Kliničkom centru u vidu kiseoničke opreme u vrijednosti od 570.000 eura.”, navodi se u saopštenju.

Ova donacija podrazumijeva nabavku kiseoničkog aparata i propratne opreme, instalaciju i obuku osoblja za korišćenje opreme, a uključuje i garanciju od pet godina. Instalacijom ovog sistema će se značajno povećati kiseonični kapaciteti KCCG, neophodni zbog uvećanog broja korisnika imajući na umu da je u toku izgradnja tri klinike, a u planu su i proširenje Instituta za bolesti djece i izgradnja novog krila Kliničkog centra u kojem će biti smještena hematologija i PET-CT. Osim navedenog instalacija sistema će sniziti trenutne troškove za kiseonik i omogućiti održivost sistema.

“Ministarstvo zdravlja zahvaljuje Globalnom Fondu na ovoj izuzetno važnoj donaciji koja će dodatno doprinijeti većoj pripremljenosti naše zemlje za buduće pandemije i epidemije, kao i na svim dosadašnjim donacijama, kako za nacionalni odgovor na pandemiju COVID-19, tako i na epidemiju HIV/AIDS-a”, dodaje se u saopštenju.

Iz tog resora posebno ističu doprinos Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Sekretarijata Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS i nevladinih organizacija čiji zajednički rad doprinosi obezbjeđivanju i operacionalizaciji svih dosadašnjih donacija Globalnog fonda Crnoj Gori.

“Ministarstvo zdravlja i ovim putem izražava spremnost da i dalje unaprjeđuje partnerstvo sa Globalnim Fondom u cilju podizanja otpornosti i spremnosti crnogorskog zdravstvenog sistema na sve sadašnje i buduće pandemije i epidemije”, aključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve