Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Globalni dug dostigao rekord

Do toga je došlo jer su se vlade pojačano zaduživale kako bi ublažile posljedice niza kriza, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Globalni javni dug je u prošloj godini porastao na rekordnih 92 biliona (92.000 milijardi) američkih dolara.

Do toga je došlo jer su se vlade pojačano zaduživale kako bi ublažile posljedice niza kriza, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Od početka vijeka, domaći i spoljni dug širom svijeta povećao se više od pet puta u posljednje dvije decenije, a bruto domaći proizvod (BDP) samo tri puta, prema izveštaju UN-a objavljenom uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20).

“Izgleda da tržištima to nije problem, ali ljudima jeste”, rekao je novinarima generalni sekretar UN-a, Antonio Guteres.

On je objasnio da su neke od najsiromašnijih zemalja svijeta prisiljene da biraju između servisiranja duga i služenja narodu, prenosi Hina.

“Podaci pokazuju da 3,3 milijarde ljudi danas živi u zemljama koje moraju više novca da izdvoje za kamate nego za zdravstvo i obrazovanje”, upozorili su iz UN-a.

Dug zemalja u razvoju čini gotovo 30 odsto globalnog javnog duga, kao i dug Sjedinjenih Američkih država (SAD), koji je u prošloj godini iznosio 31 bilion USD, prema proračunima UN-a baziranim na podacima iz aprilskog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prognozama za svjetsku ekonomiju.

Kina je uvrštena u grupu zemalja u razvoju, a po iznosu duga od 14 biliona dolara, zauzima drugo mjesto na globalnoj ljestvici, nakon SAD-a.

Slijede Velika Britanija i Francuska s oko tri biliona dolara javnog duga, a blizu su i Italija i Indija sa 2,9 biliona dolara, odnosno 2,8 biliona dolara. Dug Nemačke premašio je 2,7 biliona dolara.

Zemlje u razvoju pozajmljuju novac uz značajno više kamatne stope nego razvijene zemlje, čak i kada se izuzmu troškovi valutnih kurseva.

Afričke zemlje zadužuju se tako uz četiri puta više kamatne stope nego SAD, odnosno osam puta više nego Njemačka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve