Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI Zdravi Mojkovac traži od Vlade da obavijesti Tara resources da su se stekli zakonski uslovi za raskid ugovora

''Očekujemo da Vlada suspenduje sve dalje procedure i povuče navedena dva dokumenta i opredijeli dalji razvoj Mojkovca u skladu sa planovima višeg reda i principima održivog ravoja za dobrobit građana Mojkovca i Crne Gore''

Građanska inicijativa Zdravi Mojkovac traži od Vlade da obavijesti “Tara resources” da su se stekli zakonski uslovi za raskid ugovora.

“Očekujemo da Vlada Crne Gore, zaključkom na prvoj narednoj sjednici, obavijesti ugovornu stranu kompaniju DOO Tara Resources da se zbog neispunjavanja ugovornih obaveza raskida ugovor u predmetnom slučaju i to bez finansijskih i bilo kakvih drugih posledica za državu, a posebno imajući u vidu da ugovorna strana DOO Tara Resources nije ispunila predviđene obaveze”, ističe se u saopštenju.

Kako su dodali, u skladu sa raskidnim klauzulama Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu, FeS2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“ kod Mojkovca , od 10.12.2010. godine, između Vlade Crne Gore i kompanije DOO Tara Resources se raskida 25.jula 2023. godine

Ugovor je, navode, zakon za stranke, pa samim tim od utorka 25.jula 2023. godine, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza aktiviraju se raskidne klauzule i koncesionar DOO Tara Resources više nema pravo da preuzima bilo koju radnju kao stranka u ugovoru, a država je obavezna da u potpunosti blokira projekat i onemogući svaku dalju aktivnost kompanije DOO Tara Resources po osnovu ugovora, osim demontaže postojeće opreme i ostalih pratećih aktivnosti u vezi sa suspendovanjem svih daljih istražnih radova pomenute kompanije.

“U skladu sa već iznesenim brojnim opravdanim primjedbama na nacrt Detaljnog Prostornog Plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo, Opština Mojkovac i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu DPP Brskovo, očekujemo da Vlada suspenduje sve dalje procedure i povuče navedena dva dokumenta i opredijeli dalji razvoj Mojkovca u skladu sa planovima višeg reda i principima održivog ravoja za dobrobit građana Mojkovca i Crne Gore. Svako ćutanje Vlade Crne Gore nakon sjutra, utorka 25. jula, posmatraćemo kao namjeru Vlade da radi isključivo za interes investitora a protivu interesa i zdravlja građana Mojkovca i sjevera Crne Gore”, navodi GI Zdravi Mojkovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve