Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Eurostat: Od poljoprivrednih proizvoda u EU najviše poskupjela jaja

U prva tri mjeseca ove godine poskupljenje je znatno ublaženo i korpa poljoprivrednih proizvoda bila je za 17 odsto skuplja nego u istom razdoblju 2022., utvrdio je Eurostat.

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU porasle su znatno blaže na početku godine. Rast cijena poljoprivrednih proizvoda u EU dostiao je vrhunac u trećem prošlogodišnjem tromjesečju kada su skočile za 30 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Na kraju godine rast cijena blago se smanjio na 26 odsto, pokazali su podaci Eurostata.

Najviše poskupjela jaja

U prva tri mjeseca ove godine poskupljenje je znatno ublaženo i korpa poljoprivrednih proizvoda bila je za 17 odsto skuplja nego u istom razdoblju 2022., utvrdio je Eurostat.

Najviše su poskupjela jaja, u prosjeku za 60 odsto. Slijede pirinač i svinje čija je cijena porasla oko 50 odsto. Skok cijena jaja u EU odražava nestašicu hrane za piliće i smanjeni izvoz žitarica iz Ukrajine te izbijanje ptičjeg gripa u Belgiji i Holandiji, napominju u Eurostatu.

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu zabilježen je u Španiji i Portugalu, od 33 odsto, odražavajući sušu na Iberijskom poluostrvu koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom, navode u Eurostatu.

Pad cijena bilježila je na početku ove godine samo Litvanija, za dva odsto, navodi se u izvještaju.

Posustajanje ulaznih troškova

Posustajanje cijena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavalo je znatno sporiji rast cijena dobara i usluga koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 11 odsto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Na kraju prošle godine bili su porasli za 27 odsto.

Značajno je poskupjela stočna hrana, za 16 odsto, te sjeme i sadni materijal, za 14 odsto, i sredstva za zaštitu bilja i pesticidi, za 12 odsto.

Najveći rast prosječne cijene inputa u poljoprivredi u prvom je kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2022. zabilježen u Mađarskoj, od 29 odsto. Slijede Poljska i Slovačka, gdje su porasle za oko 20 odsto.

Najblaži rast ulaznih troškova u poljoprivredi bilježila je na početku ove godine Holansdija, od svega jedan odsto. Slijede Malta i Luksemburg gdje su porasli za tri odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve