Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

EPCG: Izgradnja toplovoda na proljeće

Iz Kompanije su kazali da je predviđena  izgradnja i rezervnog izvora, a to je startna kotlarnica, za koju je završen glavni revidovani projekat i gdje su počeli radovi na njenoj izgradnji

Toplifikacija Pljevalja je počela izgradnjom toplotnog izvora, u sklopu ekološke rekonstrukcije koja je obuhvatila i daljinsko grijanje, toplotno izmjenjivačke stanice i pumpne stanice, sa već ugrađenom mašinskom opremom, poručili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz Kompanije su kazali da je predviđena  izgradnja i rezervnog izvora, a to je startna kotlarnica, za koju je završen glavni revidovani projekat i gdje su počeli radovi na njenoj izgradnji.

Kotlarnica će, kažu, biti dovoljnog kapaciteta da bude rezervni izvor kada blok TE bude van pogona.

„Drugi dio toplifikacije je izgradnja primarnog toplovoda od TE do krajnjih korisnika, u dužini od oko šest km. Sam primarni toplovod je podijeljen u tri dionice, od kojih je EPCG sa Upravom za kapitalne projekte ugovorila izradu cjelokupnog glavnog projekta i izgradnju primarnog toplovoda dužine 2,3 km, ukupne vrijednosti 2,5 miliona eura. Početak radova na izgradnji primarnog toplovoda DN 450 mm je predviđen u martu 2024. godine, nakon isporuke toplovodnih cijevi. Nastavak druge i treće dionice je planiran početkom naredne godine, raspisivanjem tendera za izbor izvođača za preostale dvije dionice primarnog toplovoda i sekundarnih toplovoda do kolektivnih kotlarnica. Projekat, dalje, podrazumijeva izgradnju preko 20 priključaka na primarnom toplovodu za sve konzumne zone grada“, kaže Sekulić.

Iz kompanije su naveli da nakon kompletiranja idejnog rješenja, dobijanja pozitivne revizije i pozitivnih mišljenja nadležnih institucija, čime je potvrđena trasa cjelokupnog primarnog toplovoda od TE do grada, u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom, zimski mjeseci će se iskoristiti za kompletiranje Glavnog projekta I faze-dionice 1, koji je u završnom postupku pregleda tehničke dokumentacije, nakon čega se, dobijanjem građevinske dozvole, stvaraju uslovi za početak radova na izgradnji primarnog toplovoda.

“Nakon završenog Glavnog projekta II i III faze-dionica 2,3 tenderskog postupka za izbor izvođača, paralelno će, u 2024. godini, početi i radovi na preostalom dijelu primarnog i sekundarnih toplovoda, za šta su obezbijeđena kompletna finansijska sredstva. Završni koraci projekta Toplifikacije su pretvaranje kotlarnica u podstanice. Gašenjem prvih dimnjaka u gradu, napokon se očekuje poboljšanje kvaliteta vazduha, što je najvažnije za sve građane Pljevalja”, pojasnili su iz EPCG.

Na kraju, iz EPCG podsjećaju da će u projektu toplifikacije, koji čine izgradnja baznog izvora, rezervnog izvora, primarnog toplovoda i sekundarne mreže, uz EPCG i Upravu za kapitalne projekte, kao ravnopravni partner, učestvovati i Opština Pljevlja i da će realizacijom ovog projekta konačno biti riješena i crna ekološka tačka grada – kotlarnica u Skerlićevoj ulici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve