Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EBRD: Regionalni vodovod jedan od najuspješnijih projekata Banke u regionu

 

Polazeći od toga da je turizam glavni sektor u Crnoj Gori, obezbeđivanje sigurnog i neprekidnog snabdijevanja vodom za region primorja je bilo od strateškog značaja za zemlju, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je između 2006. i 2010. godine obezbijedila četiri tranše kredita za projekat izgradnje regionalnog vodovoda u ukupnom iznosu od 18 miliona eura.

Projekat regionalnog vodovoda je, takođe, bio usklađen sa politikom poslovanja Banke u oblasti lokalne infrastrukture i zaštite životne sredine kojem se navodilo: “sposobnost jedne zemlje da obezbedi efikasnu infrastrukturu i usluge na lokalnom nivou je važan faktor u razvoj ekonomije privatnog sektora”.

Banka je, osim finansiranja, bila obezbijeila i konsultanta za podršku projektu implementaciji projekta, Skot Vilson Ltd iz Velike Britanije. Konsultant je uspješno obavio svoje zadatke upravljanja FIDIC ugovorom, stručnog nadzora radova, programiranje i praćenje napretka i savjetovanje i obučavanje finansijskog odjeljenja jedinice za implementaciju u oblasti računovodstva i izvještavanja o projektu (implementacija MRS i MSFI), kao i finansijsko izvještavanje o projektu, prognoze gotovinskih tokova i postupci isplate u skladu sa procedurama i zahtjevima EBRD-a. U ime tima Banke koji je radio na projektu, mogu da potvrdim da je su saradnja sa timom Regionalnog vodovoda bila na izuzetno visokom nivou.

Osam godina poslije poslednje tranše, može slobodno da se kaže da se radi o jednom od najboljih projekata koje je banka finansirala, ne samo u zemlji već i u regionu. Naime, projekat regionalnog vodovoda je osim obezbeđenja dovoljnih količina vode svim primorskim opštinama, što je preduslov razvoja bilo kakvog turizma na tom prostoru, ispunio skoro sve uslove vezane za unapređenje uticaja na tranziciju, što je nužna stavka u projektima EBRD-a.

Regionalni vodovod je već postao jedno od najefikasnijih preduzeća u državnom vlasništvu sa sve boljim finansijskim rezultatima. Kompanija iz godine u godinu poboljšava svoje finansijske pokazatelje, poput profitabilnosti, finansijskog duga prema EBITDA (profitu prije kamata, amortizacije i kamata), tekućeg racija i ostalih.

Postojeće rukovodstvo Regionalnog vodovoda je uspjelo da u potpunosti oporavi finansijsko stanje, kroz značajno povećanje isporučenih količina vode lokalnim vodovodima, efikasnu kontrolu svojih troškova, te refinansiranje nehedžovanog dolarskog kredita obezbijeđenog od strane razvojnog fonda Abu Dabija. Ukoliko se trend poboljšanja finansijskog stanja nastavi, Kompanija bi ubuduće mogla da se zadužuje bez garancija države.

EBRD je osim finansijske podrške tokom 2016. i 2017. godine obezbijedio tehničku podršku po pitanjima reforme sektora vodosnabdijevanja na crnogorskom primorju. Ukoliko predlozi konsultanta i napori rukovodstva kompanije budu primijenjeni, vjerujem da će efikasnost cjelokupnog sektora, te dostupnost i kvalitet vodosnabdijevanja na značajnom dijelu primorja biti značajno poboljšana. U skladu sa tim EBRD je spremna da u saradnji sa Regionalnim vodovodom i Vladom Crne Gore razmotri dalje finansiranje razvoja vodovodne mreže na crnogorskom primorju.

Autor: Radoslav Ralević

Radoslav Ralević je bankar u kancelariji EBRD-a u Podgorici, i vođa projekta finansiranja Regionalnog vodovoda. Tokom 11 koliko je u EBRD-u Ralević je vodio desetak projekata finansiranja privatnih preduzeća u ukupnoj vrijednosti preko 30 miliona eura i osam projekata u javnom sektoru ukupne vrijednosti preko 15 miliona eura. Ralević je završio master studije za državnu upravu i javne finansije na Univerzitetu Pensilvanije u Filadelfiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve