Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

EBRD promoviše konkurentni poslovni ambijent u Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj promoviše fer i konkurentan poslovni ambijent u Crnoj Gori kroz projekat izgradnje kapaciteta za državnu Agenciju za zaštitu konkurencije.

– Projekat obuhvata obuku za osoblje agencije, kao i za sudije više crnogorskih sudova, za antimonopolske i predmete spajanja, uvođenje ekonometrijskog softvera za analizu predmeta zaštite konkurencije i aktivnosti na podizanju nivoa informisanosti javnosti o pravilima konkurencije među preduzećima, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Taj projekat pomaže da se Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore približi standardima Evropske unije (EU) u toj oblasti, kao zemlja koja napreduje ka integraciji u EU.

Istovremeno, taj projekat, koji je finansirala Vlada Luksemburga, dio je EBRD aktivnosti na poboljšanju investicione klime i dobrog upravljanja u Crnoj Gori.

Šef kancelarije EBRD u Podgorici, Jaap Sprey, rekao je da se taj projekat dešava u pravom momentu s obzirom na to da Crna Gora ima za cilj da otvori poglavlje o politici zaštite konkurencije u okviru svojih pregovora o pristupanju EU.

– Projekti EBRD-a koje je velikodušno finansirao Luksemburg će pomoći zemlji da ispuni neophodne uslove za početak razgovora, dodao je Sprey.

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije, Miodrag Vujović, smatra da je EBRD projekat tehničke pomoći od velikog značaja za Agenciju za zaštitu konkurencije, posebno imajući u vidu potrebu da se dodatno ojačaju administrativni kapaciteti APC i pravosuđa, kao što je navedeno u godišnjem izvještaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru.

Agencija za zaštitu konkurencije je i u prethodnom periodu imala priliku da uspješno sarađuje sa EBRD-om i Međunarodnom organizacijom za razvoj prava (IDLO) u vezi sa obukom zaposlenih i pružanjem tehničke pomoći u cilju jačanja kapaciteta Agencije, odnosno obučavanjem onih koji se bave njenim predmetima.

Projekat će realizovati Međunarodna organizacija za razvoj prava (IDLO) koja promoviše vladavinu prava kroz institucionalnu izgradnju.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je u više od 50 projekata uloženo oko 550 miliona EUR u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da učine crnogorsku privredu konkurentnijom, bolje integrisanom sa susjednim zemljama i EU, i “zelenijom” u kontekstu održivog razvoja.

Banka takođe sarađuje sa Vladom kako bi unaprijedila politike kojima se poboljšava poslovni ambijent i dobro upravljanje u zemlji.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve