Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

EBRD podržava preduzetništvo mladih na Zapadnom Balkanu

Ovaj program takođe omogućava mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, i time zadovoljava potrebu mladih preduzetnika za izgradnju liderskih kapaciteta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu potpisivanjem kredita sa Banca Intesa Beograd i mikrofinansijskom institucijom Mi-Bospo u Beogradu.

EBRD je sa Banca Intesa Beograd potpisao ugovor o kreditu od 15 miliona eura, i sa Mi-Bospo 500.000 eura, koji će dalje biti plasirani mladim preduzetnicima. Partnerske finansijske institucije će takođe dobiti i tehničku pomoć kako bi bolje podržale i odgovorile na potrebe mladih preduzetnika.

“EBRD se obavezala da će obezbijediti 100 miliona eura finansijskim institucijama u šest privreda Zapadnog Balkana u narednih pet godina za podršku preduzetništvu mladih. U septembru ove godine već je potpisana prva kreditna linija od 4,5 miliona eura sa kosovskom bankom Banca per Biznes”, saopšteno je iz te banke.

Uprkos svom potencijalu za inovacije, mladi preduzetnici se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu finansiranju i znanju za razvoj svog poslovanja. Program ima za cilj da se pozabavi ovim tržišnim prazninama pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća koja vode mladi (MMSP).

“Pored finansiranja, program mladim vlasnicima preduzeća i menadžerima omogućava pristup prilagođenim savjetodavnim uslugama koje će im pomoći da razviju nove vještine, poboljšaju poslovne performanse i otključaju nove mogućnosti za rast. Savjetodavnu podršku podržavaju vlade Švedske, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, i Italije, preko Centralnoevropske inicijative”, navodi se u saopštenju.

Ovaj program takođe omogućava mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, i time zadovoljava potrebu mladih preduzetnika za izgradnju liderskih kapaciteta.

“Savjetodavna podrška za mlade u biznisu kroz program „Mladi u biznisu“ je već dostupna u Crnoj Gori, dok su kreditne linije u pripremi u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama”, dodaju u saopštenju.

Francis Maliž, generalni direktor grupe EBRD-a za finansijske institucije, kazao je da će udružiti snage sa partnerskim finansijskim institucijama kako bi obezbijedili ključno finansiranje mladih preduzeća i podstakli ih da investiraju u nove tehnologije, ojačaju svoju tržišnu poziciju i ostvare svoj puni potencijal. Zapadni Balkan je region koji je bogat mladim talentima i mi smo oduševljeni što možemo da podržimo sljedeću generaciju održivih, otpornih i uticajnih preduzeća.

„Ponosni smo što smo prva komercijalna banka u Srbiji koja je program Mladi u biznisu predstavila na domaćem tržištu zajedno sa EBRD, našim dugogodišnjim partnerom“, dodao je Darko Popović, predsjednik Izvršnog odbora banka Intese Beograd. „Danas potpisani sporazum pojačaće naše kapacitete da kroz lakši pristup finansijama i znanju pružimo odgovarajuću podršku ovom strateški važnom, ali i veoma delikatnom segmentu privrede. Naš doprinos će pomoći da se stvori podsticajno okruženje za preduzetništvo, koje je ključni pokretač zapošljavanja i dugoročnog ekonomskog napretka”, akzao je Maliž.

Safet Husić, direktor Mi-Bospa je rekao: “Mi-Bospo je najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini. Naša misija je trostruka: podrška ekonomskom osnaživanju žena, razvoj preduzetništva i zaštita životne sredine. Program Mladi u biznisu podržava ovu misiju i radujemo se što ćemo doprinijeti njegovom uspješnom pokretanju. EBRD je jedan od naših veoma važnih partnera, sa kojim imamo uspješnu saradnju od 2007. kroz kreditne linije i tehničku pomoć.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve