Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema(CGES), Njemačke razvojne banke(KfW), Konzorcijuma „Simens-Elnos” i konsultanta projekta – Tractabel-SEEC, obišli su radove na trafostanici u Herceg Novom, koji će građanima i privredi obezbijediti kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

Trafostanica u Herceg Novom, samo je jedna od 15 lokacija – trafostanica širom Crne Gore na kojima su početkom godine započeti radovi koji uključuju zamjenu visokonaponske opreme, rekonstrukciju sistema upravljačke i zaštitne opreme, te integraciju nekoliko visokonaponskih trafostanica u SCADA sistem.

Projekat, vrijedan 12 miliona eura, u okviru kojeg se izvode radovi – “Transbalkanski elektroenergetski koridor (I): Sekcija Crna Gora, II dio”, jedan je od najznačajnijih investicionih projekata u Crnoj Gori. Evropska unija je kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), za realizaciju ovog projekta, obezbijedila finansijsku pomoć od 25 miliona eura, a sredstva isplaćuje Njemačka razvojna banka (KfW).

Ovaj projekat je dio veće inicijative iz Agende povezivanja – Transbalkanskog koridora koji će dalekovodima spojiti Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i dalje, podmorskim energetskim kablom i Italiju. Država Crna Gora i CGES, kao agencija koja upravlja projektom, u potpunosti podržavaju i kontinuirano daju svoj doprinos regionalnim inicijativama koje vode ka boljoj povezanosti država zapadnog Balkana i integraciji Crne Gore u regionalno i evropsko energetsko tržište.

“U okviru projekta Trans-balkanski koridor II faza, nalazimo se na jednom od gradilišta komponenete I i II projekta u trafostanici u Herceg Novom. U okviru ovog podprojekta, predviđeno je da se u naredne tri godine u 15 trafostanica prenosne mreže izvrši zamjena visokonaponske opreme i rekonstrukcija zaštita i upravljanja”, izjavio je prilikom obilaska trafostanice u Herceg Novom – Dragan Perunović, koordinator ovog projekta.

Perunović je istakao da je Projekat Trans-balkanski koridor, jedan od najznačajnijih energetskih i uopšte investicionih projekata u Crnoj Gori. Prva faza projekta uveliko je u toku i predstavlja povezanu infrastrukturu projekta podmorskog kabla sa Italijom (trafostanica „Lastva” i dalekovodi „Lastva-Čevo-Pljevlja”).

Druga faza projekta u Crnoj Gori znači nastavak povećanja prenosnih kapaciteta između Crne Gore i susjednih država BiH i Srbije.

“Glavni benefiti ovog podprojekta su sigurniji i pouzdaniji rad postrojenja, odnosno smanjenje broja i trajanja neplaniranih prekida u napajanju. Dodatno, nova visokonaponska oprema znači produženje vijeka trajanja glavnih elemenata prenosne mreže, odnosno smanjenje troškova održavanja”, konstatovao je inženjer Perunović.

Perunović

Inače, Projektom rekonstrukcija zaštita i upravljanja, ostvaruju se preduslovi za daljinsko upravljanje rasklopnom opremom iz nadležnog dispečerskog centra. Naime, tokom 2019.godine, implementiran je još jedan važan projekat – novi SCADA sistem koji omogućava prikupljanje podataka iz prenosnih trafostanica, operativno planiranje rada sistema i upravljanje istim u realnom vremenu koji ispunjava sve najsavremenije zahtjeve evropske mreže operatora prenosa ENTSO-E.

“Dodatno, ugradnja novih mikroprocesorskih zaštitinih uređaja, omogućiće veću analitičnost u Kompaniji”, zaključio je Perunović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve