Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI: Postupak uspostavljanja i upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine još uvijek nije u dovoljnoj mjeri uspješan

Obaveza uspostavljanja Registra nepokretnosti kao jedinstvene elektronske javne baze podataka propisana je članom 46 Zakona o državnoj imovini iz 2009. godine

Državna revizorska institucija (DRI) je nakon sprovedenog postupka revizije uspjeha ocijenila da postupak uspostavljanja i upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine još uvijek nije u dovoljnoj mjeri uspješan.

Kolegijum DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (Rukovodilac Kologijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma), na sjednici Kolegijuma DRI održanoj 26.07.2023. godine usvojio je Konačni izvještaj o reviziji uspjeha „Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine ”.

“Postupak uspostavljanja tačnog i sveobuhvatnog Registra nepokretnosti državne imovine, koji treba da omogući efikasno upravljanje državnom imovinom, je još uvijek u ranoj fazi realizacije i nije stvoren normativni okvir koji pruža podršku aktivnostima koje su utvrđene Programom reforme upravljanja javnim finansijama 2022 – 2026, što je naročito važno u dijelu definisanja modela procjene državne imovine (Registar ne sadrži procijenjenju vrijednost nepokretne stvari u momentu evidentiranja) i unaprijeđenja funkcionalnosti IT rješenja za upravljanje državnom imovinom i kvaliteta podataka”, navodi DRI.

Obaveza uspostavljanja Registra nepokretnosti kao jedinstvene elektronske javne baze podataka propisana je članom 46 Zakona o državnoj imovini iz 2009. godine.

“Stoga, i pored činjenice da je Uprava za katastar i državnu imovinu u prvom kvartalu 2023. godine objavila Registar nepokretnosti državne imovine kao javnu elektronsku bazu podataka, te da je Vlada Crne Gore usvojila Program reforme upravljanja javnim finansijama 2022-2026 u kojem su definisani operativni ciljevi, aktivnosti i vremenski rokovi  vezani za  uspostavljanje kompletnog Registra imovine, na bazi utvrđenog činjeničnog stanja DRI je ocijenila da postupak uspostavljanja i upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine još uvijek nije u dovoljnoj mjeri uspješan”, ističe DRI.

Postupkom revizije je, između ostalog, utvrđeno da je Uprava za katastar i državnu imovinu u postupku kompletiranja podataka za objavljeni Registar nepokretnosti imovine potrošačkih jedinica na centralnom nivou u najvećem obimu koristila podatke o nepokretnostima koji su već bili evidentirani u Katastru nepokretnosti.

“Uvidom u dostavljenu bazu podataka o nepokretnostima u državnoj svojini, koja je na dan 17.02.2023. godine sadržala podatke o 416.912 nepokretnosti državni revizor je utvrdio sa su službenici Uprave za katastar izvršili obilazak 6.347 nepokretnosti ili 1,5% od ukupnog broja evidentiranih nepokretnosti”, navodi DRI.

Kako su dodali, Uprava za nekretnine i njen pravni naslednik Uprava za katastar i državnu imovinu, do okončanja postupka revizije (jun 2023. godine), nijesu imali aktom utvrđene granice državne imovine i imovine opština za opštine u kojima je okončan postupak razgraničenja.

“Integrisani informacioni sistema SAP FI-AA modul, do okončanja postupka revizije (jun 2023. godine), nije bio uspostavljen na način predviđen opisom i specifikacijom projekta, koja je sastavni dio Ugovora o nabaci usluga proširenje SAP sistema – implementacija SAP FI-AA modula i eksterne aplikacije za evidenciju državne imovine”, ističe se u saopštenju.

DRI je izvršila provjeru realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji uspjeha „Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa“ iz 2019. godine i naložila subjektima revizije da, do 26.01.2024. godine, dostave DRI novi Izvještaj o realizaciji preporuka.

U cilju unaprjeđenja upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine, vrhovna državna revizija (DRI) dala je Ministarstvu finansija i Upravi za katastar i državnu imovinu 7 preporuka.

U skladu sa Protokolom o saradnji Skupštine Crne Gore i DRI, Konačan izvještaj DRI dostavljen je Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve