Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Drakić: Ekonomija se oporavlja, cijene će još rasti

''Korona kriza dovela je do usporavanja ekonomskih procesa i prekida lanaca snabdijevanja što je uticalo i na pad crnogorske ekonomije od 15,3 odsto u prethodnoj godini. Sa otvaranjem granica, uz početak imunizacije i uspješnu turističku sezonu, krenulo se sa oporavkom ekonomije'', kazala je Drakić

Crnogorska ekonomija je počela da se oporavlja od korona krize, ocijenila je v.d predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Ona je, u emisiji “Takulin” Gradske televizije, poručila da je turistička privreda spremna za predstojeću zimsku sezonu.

“Korona kriza dovela je do usporavanja ekonomskih procesa i prekida lanaca snabdijevanja što je uticalo i na pad crnogorske ekonomije od 15,3 odsto u prethodnoj godini. Sa otvaranjem granica, uz početak imunizacije i uspješnu turističku sezonu, krenulo se sa oporavkom ekonomije”, kazala je Drakić.

Zabrinjavajuće je, smatra, što se istom dinamikom ne oporavlja tržište rada.

“Na kraju oktobra ove godine stopa nezaposlenosti je bila 23,8, a u istom periodu 2019. godine 15,5 odsto, što znači da nezaposlenost i dalje predstavlja izazov za domaću privredu”, saopštila je Drakić i dodala da vjeruje da sa oporavkom ekonomije može doći do otvaranja novih radnih mjesta.

Rast cijena prouzrokovan je, dodaje, dešavanjima na međunarodnoj berzi, a očekuje i nova poskupljenja.

“Teško je procijeniti kako će se kretati međunarodno tržište i to će zavisiti od epidemiološke situacije. Ukoliko ne bude intervencije države, vjerovatno će doći do rasta cijena prehrambenih proizvoda. Prije svega, mislim na cijene hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda, jer su sami proizvođači to najavili. Važno je da država pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima u finansijskom smislu”, ističe Drakić.

Prema njenim riječima, turistička privreda se priprema za zimsku sezonu, koja će zavisiti od epidemiološke situacije.

“Teško je govoriti šta će biti za mjesec ili dva. Na Žabljaku, kao jednom od zimskih turističkih centara, svi hoteli i privatni smještaji su spremni za zimsku turističku sezonu. U Kolašinu je situacija dugačija jer Šeraton hotel neće biti otvoren, ali privatni smještaji i ostali hoteli spremni za turističku sezonu. I na Žabljaku i u Kolašinu pripremljeni su aranžmani sa ski pasovima čije cijene neće biti veće u odnosu na 2020.”, kazala je Drakić.

Poručila je da je zadatak izvršne vlasti i Privredne komore da rade na poboljšanju poslovnog ambijenta.

“Stvaranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta je važno za privredne subjekte. Neophodno je raditi na unapređenju kompletnog privrednog zakonodavstva. Stvaranjem stimulativnog poreskog sistema treba podstaći privrednike da posluju u skladu sa zakonom i izmiruju obaveze. To će uticati na proširenje poreske osnovice, povećanje poreskih prihoda i ujedno smanjenje sive ekonomije”, ocijenila je Drakić.

Poručila je da je važno privući domaće i strane investitore, bez kojih nema ekonomskog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve