Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Prijedlog budžeta za 2023. oslonac daljeg ekonomskog razvoja i brige za građane

''Ono što je posebno važno je kapitalni budžet od 202 miliona eura za blizu 300 projekata, kojim su obuhvaćene sve crnogorske opštine i koji garantuje dalji ekonomski razvoj države''

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović ocijenio je da je prijedlog budžeta za narednu godinu vrijedan 2.8 milijardi eura realan i održiv okvir, kako za očuvanje životnog standarda građana u vrijeme krize, tako i postizanja održivog ekonomskog rasta i finansijske stabilnosti države.

– Ono što je posebno važno je kapitalni budžet od 202 miliona eura za blizu 300 projekata, kojim su obuhvaćene sve crnogorske opštine i koji garantuje dalji ekonomski razvoj države. Dodatno, za privredu i turizam za narednu godinu predviđeno je ukupno 7.3 miliona eura: za podršku privredi 6.2 miliona kroz unapređenje konkurentnosti preduzeća, industrije i zanatstvadok je za podsticajne mjere u oblasti turizma opredijeljen 1.1 milion eura – rekao je Đurović.

Sa druge strane, kako je rekao, planiranim izdacima za socijalnu zaštitu od 785 miliona eura pokazuju brigu o najranjivijim kategorijama društva.

On je podsjetio da su u oblasti socijalne zaštite planirana dodatna sredstva od 45 miliona eura, dominantno za dječije dodatke ali i naknade za novorođenu djecu, kako bi se unaprijedio životni standard građanki i građana Crne Gore.

– Očekujemo da će povećanje sredstava za zarade zaposlenih u javnom sektoru od 67 miliona eura i za isplatu penzija za 35 miliona eura smanjiti pritisak inflacije na građane – kazao je Đurović, ističiću da država mora posebno da vodi računa o pripadnicima trećeg doba kao ugroženoj kategoriji u vremenu krize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve