Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Depolitizovana supervizija bankarskog sektora garant stabilnosti

CBCG organizovala prvi regionalni panel ''Iskustva i izazovi supervizije''

Kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija bankarskog sektora predstavlja garant njegovog zdravlja i stabilnosti, konstatovano je tokom današnjeg susreta predstavnika bankarskog sektora regiona sa guvernerom Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radojem Žugićem.

CBCG je, kako je saopšteno, organizovala prvi regionalni panel “Iskustva i izazovi supervizije“, kojem su pored predstavnika Centralne banke Crne Gore prisustvovali predstavnici Narodne banke Srbije, Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Navodi se da cilj dvodnevnog okupljanja regionalnih supervizora koji posluju u sličnim bankarskim sistemima i regulatornim okvirima je razmjena znanja i iskustava, bez jezičke barijere, kao i unapređenje postojeće saradnje.

“Na panelu je zaključeno da slične bankocentrične finansijske sisteme sa preovlađujućim stranim kapitalom, karakterišu pozitivni trendovi poslovanja, odnosno visoka kapitalizovanost, profitabilnost, likvidnost i trend poboljšanja kvaliteta aktive”, konstatovano je tokom susreta.

Međutim, kako se navodi, u doba brojnih izazova sa kojima se sreću regulatori, kao i značajnih vanjskih rizika koji se mogu iznenada pojaviti, poput digitalnog bankrota, supervizija mora biti brza, inovativna i proaktivna.

Zbog sličnih izazova sa kojima se suočavaju, kao i mogućih rješenja, potrebno je jačati sinergiju regulatora na ovim područjima, poručeno je na panelu.

Dodaje se da učesnici prvog regionalnog panela supervizora saglasili su se da ovakav vid otvorene diskusije, predstavlja pravi korak u uspostavljanju i unapređenju saradnje supervizora u regionu.

Iz CBCG su kazali da na panelu je dogovoreno da naredni regionalni panel supervizora bude održan u Banjaluci.

Predstavnici institucija – učesnica panela su se uoči skupa sastali i sa guvernerom Centralne banke dr Radojem Žugićem.

Tom prilikom je, između ostalog, poručeno da kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija bankarskog sektora predstavlja garant njegovog zdravlja i stabilnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve