Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Demokrate: Besplatni udžbenici za osnovce, dječiji dodatak za djecu do šeste godine

Predlozima izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju predviđa se da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik

Predstavnici parlamentarne većine podnijeli su predloge izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakona o radu, te Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, radi stavljanja u skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predlozima izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju predviđa se da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik.

Predlozima izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predviđa se da pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete do šeste godine (30 eura), dijete – korisnik materijalnog obezbjeđenja (44 eura), dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu individualnog plana aktivacije (44 eura), dijete – korisnik dodatka za njegu i pomoć (52 eura), dijete – korisnik lične invalidnine (60 eura) i dijete bez roditeljskog staranja (60 eura).

Takođe, predviđeno je, kako pojašnjavaju, da pravo na dodatak za djecu ima troje djece u porodici, a izuzetno, obezbjeđuje se i djeci koja su rođena kao dvojke, trojke i sl. nezavisno od broja djece.

“Predlozima izmjena i dopuna Zakona o radu poslanici parlamentarne većine založili su se da minimalna neto zarada ne bude niža od 250 eura.

Poslanici vlasti predložili si izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, zahvaljujući kojim bi nosiocu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva pripalo pravo na staračku naknadu, ako je stariji od 65 godina (muškarac), odnosno 60 godina (žena); živi na selu i bavi se poljoprivredom; ne ostvaruje primanja po drugom osnovu, kao i da se staračka naknada utvrđuje u visini 70% najniže penzije u Crnoj Gori, umjesto dosadašnjih 50%”, navode u saopštenju.

Ovakvi predlozi izmjena su, kako kažu, na fonu ustavnog određenja Crne Gore kao države socijalne pravde, a predstavljaju i ispunjenje obećanja Demokratske Crne Gore datih u predizbornom periodu.

“Poslanici Demokratske Crne Gore koji su, učestvovali u izradi i davanju u skupštinsku proceduru ovakvih zakonskih predloga i na ovaj način pokazuju da je Demokratska Crna Gora partija za koju je i data riječ zakon. Ispunjavajući obećanje dato građanima predlaganjem zakonskih rješenja naglašene socijalne senzibilnosti, Demokrate ostaju privržene svom opredjeljenju da politiku razumiju ne kao način borbe za vlastite interese, već kao djelatnost u službi svih građana, naročito najosjetljivijih kategorija među njima”, zaključile su Demokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve