Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Deficit budžeta 142 miliona eura

Samo u aprilu deficit budžeta je iznosio 38,6 miliona. Prihodi budžeta od januara do kraja aprila iznosili asu 491,8 miliona eura, dok su izdaci 633,9 miliona eura. U aprilu su prihodi bili 143,4 miliona, dok su rashodi 182 miliona eura.

Deficit budžeta za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 142 miliona eura ili 3,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 63,8 miliona manje u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na čijem čelu je Milojko Spajić, piše Dan.

Samo u aprilu deficit budžeta je iznosio 38,6 miliona. Prihodi budžeta od januara do kraja aprila iznosili asu 491,8 miliona eura, dok su izdaci 633,9 miliona eura. U aprilu su prihodi bili 143,4 miliona, dok su rashodi 182 miliona eura.

U odnosu na uporedni period prošle godine prihodi su manji 8,5 miliona ili 1,7 odsto, kao posledica ograničene privredne aktivnosti u tekućoj godini nasuprot pozitivnim makroekonomskim kretanjima u prvom prošlogodišnjem kvartalu, piše u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prva četiri mjeseca.

Pojasnili su da, imajući u vidu da je od kraja marta prošle godine na snazi bila potpuna obustava za najveći dio privrednih djelatnosti, pad prihoda je značajno usporen, te je za očekivati da će u narednom periodu prihodi početi da bilježe rast u odnosu na prošlu godinu, imajući u vidu poboljšanje epidemiološke situacije, te posledično tome i ublažavanje epidemioloških mjera.

U poređenju sa planom, prihodi su veći 3,5 miliona ili 0,7 odsto, prvenstveno usled veće naplate prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica, čije je ostvarenje iznad plana 13,4 miliona ili 38 odsto, što predstavlja indikator visokog stepena poreske discipline, čak i kada se poslovanje odvijalo u uslovima pandemije, navedeno je u dokumentu Ministarstva.

Najveće negativno odstupanje u odnosu na uporedni period zabilježeno je kod kategorija porez na dodatu vrijednost i akciza u iznosu od 6,6 miliona, odnosno 5,2 miliona, kao rezultat smanjenog ostvarenog prometa.

Izdaci budžeta su za prva četiri mjeseca iznosili su 633,9 miliona ili 13,7 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 60,3 miliona ili 8,7 odsto kao posledica toga što se prilikom utvrđivanja plana pošlo od pretpostavke stvaranja neophodne fiskalne rezerve za potrebe finansiranja mjera i aktivnosti u uslovima neizvjesnosti u periodu pandemije.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve