Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Stanje u državnoj kasi stabilno, više od 270 miliona eura raspoloživo

On je poručio da ohrabruje što je poreska naplata u martu veća za 15 odsto od planirane, ili za više od 30 miliona eura, odnosno 30 odsto više u odnosu na uporedni period januar-mart 2022. godine ili za 127 miliona eura više

Poreska politika Crne Gore je atraktivna, konkurentna i dalje predvidljiva, uz zadržavanje niskih osnovnih poreskih stopa, u globalno izazovnim i nepredvidim vremenima, usljed unutrašnje političke nestabilnosti i nepovoljnog nasljeđa prethodne administracije, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, na panel diskusiji koju je organizovala Top Business Montenegro inicijativa (TBM) na temu ,,Poreska politika u Crnoj Gori – Instrument za ubiranje državnih prihoda vs instrument za kreiranje poslovnog ambijenta. Kako do ravnoteže“.

Ministar je kazao da je stanje u državnoj kasi stabilno, sa više od 270 miliona eura raspoloživih sredstava, što je, kako je ocijenio, dovoljno za izmirenje svih potreba predviđenih budžetom, uključujući i uvećane zarade u javnom sektoru, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

On je poručio da ohrabruje što je poreska naplata u martu veća za 15 odsto od planirane, ili za više od 30 miliona eura, odnosno 30 odsto više u odnosu na uporedni period januar-mart 2022. godine ili za 127 miliona eura više.

Damjanović je istakao da je namjera Vlade da do kraja tekuće poreske godine radi na povećanju poreskih prihoda na način što će povećavati poresku disciplinu, šireći poreski obuhvat i suzbijajući sivu ekonomiju.

Dodao je da je optimizacija fiskalne politike izazov za svako društvo, a naročito za ona koja nemaju sopstvenu valutu, kao što je slučaj sa Crnom Gorom.

Naglasio je da je stimulativan i povoljan poreski ambijent, uz podsticajne poreske stope, prvo što privuče investitore prilikom dolaska u Crnu Goru ali ne i jedino što ih zadržava, te je neophodno raditi na jačanju ukupnog ekonomskog ambijenta, kao i efikasnijeg pravnog poretka.

Ohrabruje podatak da je upravo i ove godine ostvaren rekordan priliv stranih direktinih investicija, što je, prema riječima Damjanovića, dokaz povjerenja u javne politike države ali i podsticaj da se radi na dodatnom stvaranju prostora za još veće interesovanje kako domaćih, tako i stranih investitora.

“U kontekstu planiranja još stimulativnijeg i stabilnijeg poreskog ambijenta, ministar je ponovio da Vlada ne planira povećanje osnovnih poreskih stopa, podsjetivši da je od početka godine donešeno desetak zakona koji se odnose na obračunavanje sa sivom ekonomijom, kao i da Vlada intenzivno razmtra kreiranje poreskih olakšica za uredne platiše, istovremeno radeći na jačanju poreske administtacije, uz podsjećanje da je konačno u Crnoj Gori zaživio i institut poreskih savjetnika”, ističu u Ministarstvu finansija.

Damjanović je podsjetio na Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj i istraživanje inovacija, kojim je pokrenuta ,,start-up” industrija u Crnoj Gori i stimulisanje digitalnih tehnologija. Sa druge strane ukazao je i na solidarnu politiku koju je Vlada sprovodila u kontinuitetu u periodu od maja 2022. godine do februara 2023, kada su akcize na gorivo većim djelom trajanja mjere, bile prepolovljene, što predstavlja direktnu podršku građanima ali i samoj privredi. Takođe, je kazao da nije zadovoljan rezultatima smanjenja pdv-a na osnovne životne namirnice iz ugla građana, ali da je za privredu i to bio svojevrstan podsticaj.

Diskutujući sa panelistima i zainteresovanom javnošću Damjanović je kao paradokse naveo činjenice da je Crna Gora zemlja najnižih poreskih stopa, a istovremeno izuzetno visokog nivoa sive ekonomije i veoma visokog poreskog duga, kao i da je država sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi.

Očuvati stabilan ekonomski ambijent, zadržati povoljne poreske stope i podići poresku disciplinu i tzv. poreski moral, istovremeno stvarajući novu vrijednost, ozbiljan je zadatak koji može biti uspješno realizovan samo u sadejstvu svih činilaca, prevashodno države, privrede, akademske zajednice i građana.

Učesnici panela bili su i profesor na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, prof. dr Milorad Katnić, predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori i predsjednik UO CKB-a Tamaš Kamaraši, kao i predsjednica Privredne komore Nina Drakić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazo
11.04.2023-18:19 18:19

Bilo bi dobro da se penzije za ovaj mjesec podijele prije Vaskrsa jer narod nema para.