Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Stabilne javne finansije i ubrzavanje integracionog puta – prioriteti Vlade

Kako je saopšteno iz njegovog regiona, Damjanović je istakao da je Vlada Crne Gore, u veoma zahtjevnim okolnostima, sa ekonomskog aspekta, uspjela da obezbijedi apsolutnu stabilnost javnih finansija, kao i da odgovorno pristupa strategiji obezbjeđenja finansijske održivosti za predstojeću 2023. godinu

Na današnjem radnom sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i ambasadora zemalja članica Evropske unije i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Kristine Oane Popa, razgovarano je o izazovima sa kojima se na finansijskom planu suočava crnogorska ekonomija, usljed globalnih ekonomskih i unutrašnjih političkih neizvjesnosti.

Kako je saopšteno iz njegovog regiona, Damjanović je istakao da je Vlada Crne Gore, u veoma zahtjevnim okolnostima, sa ekonomskog aspekta, uspjela da obezbijedi apsolutnu stabilnost javnih finansija, kao i da odgovorno pristupa strategiji obezbjeđenja finansijske održivosti za predstojeću 2023. godinu.

Ministar Damjanović kazao je da se politička nestabilnost i globalna neizvjesnost neminovno odražavaju na novu investicionu paradigmu i finansijske tokove, te da nastoji da resor kojim rukovodi bude van dometa dnevne politike, sa ciljem očuvanja uravnoteženog finansijskog okvira.

“Damjanović je evrospkim partnerima poručio da Crna Gora, u skladu sa ubjedljivo većinskim opredijeljenjem građana, ostaje privržena evropskom putu, kao i da je potrebno uskladiti političku i ekonomsku agendu, naročito u pogledu diverzifikacije investicija, odnosno povećanja prisutnosti kredibilnih investitora iz EU zajednice”, anvodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja članica, zajedno sa šeficom Delegacije EU, ambasadorkom Popom, pozdravili su napore Ministarsrtva finansija da se održi finansijska stabilnost, kao i nastojanje da se preduprijedi eventualno prelivanje političke i institucionalne krize na dalju održivost javnih finansija.

“Zajednička je ocjena da je institucionalna i unutrašnja stabilnost društva neophodan preduslov finansijske stabilnosti i jačanja ugleda Crne Gore na međunarodnom investicionom tržištu, kao i da je upravo postizanje političkog konsenzusa potrebno kako bi se poboljšala pregovaračka pozicija Crne Gore i ubrzao njen evropski put”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve