Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović sa timom Svjetske banke: Moguće jačati prihodnu stranu i kroz širenje poreskog obuhvata

Prepoznata mogućnost proširenja obima oporezivanja proizvoda od šećera

Moguće je jačati prihodnu stranu i kroz širenje poreskog obuhvata, pa je kao moguća mjera prepoznata mogućnost proširenja obima oporezivanja proizvoda od šećera, konstovano je u toku sastanka ministra finansija Aleksandar Damjanović sa timom Svjetske banke.

Kako je saopšteno iz tog resora, delegaciju Svjetske banke predvodio je šef Kancelarije za Crnu Goru, Kristofer Šeldon.

Vodeće teme sastanka, bile su održivost makroekonomskog okvira i postizanje značajnog fisklanog oslonca kroz detaljan program reformi.

“Razgovarano je o mogući mehanizmima posredstvom kojih bi se postigao veći privredni rast, konkurentnost na tržištu,a sve vodeći računa o zaštiti životne sredine”, jedan je od zaključaka.

Zajednički je ocijenjeno da je moguće jačati prihodnu stranu i kroz širenje poreskog obuhvata, pa je kao moguća mjera prepoznata mogućnost proširenja obima oporezivanja proizvoda od šećera.

“Namjera je da se dođe do dugoročne stabilizacije deficita, ali i postepenog vraćanja umanjenja akcize na gorivo, kao i ubrzanja akciznog kalendara za duvan”, kazao je Damjanović.

Najavljena je misija Svjetske banke koja će, kako je navedeno, biti posvećena finalizaciji Projekta trgovinskih i transportnih olakšica, u okviru kojeg su definisani posebni programi, čija će finalna lista finansiranih biti utvrđena, kroz formalne pregovore dvije strane, kako se očekuje, do kraja godine.

Iz resora dodaju da današnji sastanak nastavak je redovnog dijaloga i tijesne saradnje koju Ministarstvo finansija ima sa ovom kredibilnom finansijskom institucijom i potrebe usaglašavanja partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve