Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Ključ prosperiteta zemalja Zapadnog Balkana u otvorenosti, boljoj međusobnoj saradnji i razmjeni dobrih ideja

Na marginama foruma u Strugi, ministar Damjanović razgovarao je sa makedonskim kolegom, Fatmirom Besimijem, ministrom finansija, o temama koje su od vitalnog značaja za stanovnike regiona i tiču se prosperiteta i unaprjeđenja životnog standarda stanovnika

Govoreći na trećem Prespanskom forumu za dijalog (PFD), koji se održava u Strugi, a čija je centralna tema “Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?“, ministar finansija Aleksandar Damjanović ocijenio je da aktuelni izazovi i procesi, sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana (ZB) suočavaju na putu ostvarenja primarnog spoljnopolitičkog cilja- pristupanja Evropskoj Uniji , zahtijevaju brze i konkretne odgovore, mjere, politike.

“Promjene su intenzivne, globalno okruženje izazovno, a zadaci složeni, naročito u smislu pružanja stabilnog ekonomskog i finansijskog okruženja, dok vrijeme ističe. Zbog toga se moramo otvoriti, biti inovativni, sarađivati, pomagati jedni drugima i razmjenjivati ​​dobre ideje. U tome leži ključ prosperiteta. Ukoliko žele da se približe stepenu razvijenosti ekonomija evropskih zemalja, države  ZB treba da rade na jačanju međusobne saradnje, otvorenosti granica, boljoj povezanosti i integrisanom tržištu, kako bi šest zemalja zajedno bile atraktivnije za ozbiljne i kredibilne investitore u odnosu na svaku pojedinačno“, naveo je Damjanović.

Učestvujući na panelu “Trasiranje puta prosperitetu: EcoFin strategija za rast ZB“ ministar Damjanović istakao je da veliki zajednički izazov predstavlja i stvaranje boljih uslova za povlačenje sredstava iz EU fondova, posebno IPA fondova, budući da je nivo iskorišćenosti u Crnoj Gori i drugim zemljama ZB-a neopravdano nizak, a vrijeme kao jedan od najvećih resursa, na izmaku.

Diskutujući na temu ekonomskih migracija, kao posljedice rata u Ukrajini, Damjanović je kazao da danas u Crnoj Gori oko 10 odsto ukupnog stanovništva čine građani Ukrajine i Ruske Federacije, čiji je ekonomski potencijal neosporan i da Crna Gora traži načine da ga valorizuje. Kako je kazao, riječ je o mladim, obrazovanim ljudima, a neki od njih su stručnjaci za digitalne tehnologije, što je, prema njegovoj ocjeni,  preokret u pozitivnoj diverzifikaciji crnogorske ekonomije.

Na panelu su, osim ministra Damjanovića, govorili i potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije (RSM) za ekonomska pitanja, Fatmir Bytyqi, ministar ekonomije RSM, Kreshnik Bekteshi, guvernerka Narodne banke RSM, Anita Angelovska Bezhoska, pomoćnica generalnog sekretara UNDP-a i direktorica Regionalnog Biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Ivana Živković, dok je panelom moderirala Jana Repanŝek, direktorica CEF-a.

Na marginama foruma u Strugi, ministar Damjanović razgovarao je sa makedonskim kolegom, Fatmirom Besimijem, ministrom finansija, o temama koje su od vitalnog značaja za stanovnike regiona i tiču se prosperiteta i unaprjeđenja životnog standarda stanovnika. Tokom otvorenog razgovora, u partnerskom duhu, ministri su ocijenili da je u cilju bolje evropske perspektive neophodno ojačati međusobno povjerenje i promovisati zajedničko istupanje regiona u dijalogu sa EU.

Sagovornici su se saglasili da treba ubrzano otklanjati sve prepreke na tom putu, na svim nivoima, gdje je naglašena i potreba za iznalaženjem prave strategije za zaustavljanje procesa odliva mladih, obrazovanih ljudi, koji, kako je ocijenjeno, traje već gotovo dvadeset godina, uz zaključak da je nedostatak kvalifikovanog kadra posebno osjetan u sektorima turizma i građevinskih usluga. Ministri su detaljno razmotrili pitanja koja se tiču stanja javnih finansija u dvije prijateljske države i analizirali mjere i iskustva u obezbjeđivanju stabilnog finansijskog okvira u CG i RSM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve