Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović, Đurović i Dukaj razgovarali sa američkim privrednicima o potencijalnoj saradnji

Fokus sastanka bio je na strateški važnim sektorima za Crnu Goru-informacionim komunikacionim tehnologijama, čistoj tehnologiji i energetici

Na današnjem okruglom stolu upriličenom povodom posjete privredne delegacije Sjedinjenih američkih država (SAD) koju čine predstavnici 23 američke kompanije, ministri u Vladi Crne Gore razgovarali su o poslovnim šansama i potencijalnoj saradnji sa američkim privrednicima. Fokus sastanka bio je na strateški važnim sektorima za Crnu Goru-informacionim komunikacionim tehnologijama, čistoj tehnologiji i energetici.

“Ministar finansija, Aleksandar Damjanović kazao je da je američka privreda na pravi način i u pravo vrijeme došla u Crnu Goru, ocijenivši da je današnji sastanak nagovještaj obnavljanja nekadašnjih dobrih ekonomskih odnosa dvije zemlje. Podsjetio je na uspješnu ekonomsku saradnju koju je Crna Gora, kao dio tadašnje SFRJ, imala sa SAD-om osamdesetih godina, dodavši da je trenutno crnogorske političke prioritete potrebno bolje uskladiti sa ekonomskim i u tom cilju stremiti snaženju saradnje sa SAD”, saopšteno je iz tog resora.

Damjanović je naglasio, da pored svih specifičnosti i potencijala koje ima sama Crna Gora, njen značaj treba posmatrati i kroz prizmu odlične regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, što dozvoljava da se njeno malo tržište posmatra u širem kontekstu, odnosno kao šansa investitora za pristup i tržištima zemalja regiona.

“Geopolitičke promjene uzrokovale su otvaranje novih koridora i podsticaj razvojnoj perspektivi, naročito u energetskoj i saobraćajnoj infrastrukturi, što dodatno daje na značaju nastavku gradnje autoputa, koji u novoj perspektivi predstavlja koridor Bar-Beograd-Budimpešta, ali i daje novu vrijednost slobodnoj zoni Luke Bar”, kazao je Damjanović.

On je sugerisao na dva moguća koraka za unaprjeđenje ekonomske saradnje, a tiču se inicijative za potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, kao i ugovora koji bi definisao i olakšao saradnju u oblasti carina. Formalizacija saradnje u ovim oblastima omogućila bi otklanjanje biznis barijera i šansu za veću zastupljenost američkih investitora.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da Crna Gora bilježi konstantan rast stranih direktnih investicija, u ukupnom iznosu investicija i projekata od preko 9 milijardi eura, sa investitorima iz više od 125 zemalja.

“Naša zemlja je svojevrsna „kapija Balkana”, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju na Jadranu i otvorenosti ka Sredozemnom moru i stimulativnom poslovnom okruženju koje omogućava pristup tržištu od oko 800 miliona potrošača zbog primjene sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, kazao je Đurović. On je poručio da sve što je urađeno predstavlja dobar osnov za dalje aktivnosti od kojih očekuje da dodatno poboljšaju ambijent za investicije i doprinesu razvoju naše ekonomije. Da bi Crna Gora napredovala potrebno nam je znanje i otvoren um”, istakao je Đurović.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da je Crna Gora od 20. avgusta bila izložena kompleksnom i konstantnom sajber napadu na Vladinu informatičku infrastrukturu.

„Mora se priznati da se pokazalo da nismo bili spremni za adekvatan odgovor i odbranu, ali smo shodno kapacitetima odgovorili izazovu na najbolji mogući način. Suočavanje sa navedenim sajber napadima zahtijeva ažuriranje postojećih mehanizama za odgovor na iste, ali i implementaciju inovativnih odgovora. Akcenat je na upravljanju kriznim situacijama, snaženju svijesti i edukaciji o značaju pitanja sajber bezbjednosti, te zaštiti privatnosti i ličnih podatka. Sve aktivnosti koje smo preduzeli ili ćemo preduzeti, činiće nas informacioni sistem naprednijim, a samim tim i otpornijim na buduće izazove”, rekao je ministar Dukaj.

On je istakao da je, digitalizacija proces koji doprinosi krajnjoj demokratizaciji društva.

“Pokazalo se da je izgradnja informatičke infrastrukture, digitalizacije i elektronskih usluga proces u koji moramo jače i više uložiti”, naveo je ministar.

Dukaj je zaključio da je potrebna tehnička, ekonomska, materijalna i ekspertska podrška, da bi naša zemlja bila dostupna, sigurna i otvorena na internetu i da bi globalna informatička mreža bila otvorena prema Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
05.11.2022-09:41 09:41

A dje su “korpe”na njuske ovim bizinicima brata Abazda. Cuvajte se Ameri.