Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja

Ministar finansija se, u toku radne posjete SAD-u, sastao i sa Martinom Mekdauelom, direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu i njegovim saradnikom Polom Pfeuferom (Paul Pfeuffer) u Stejt Departmentu

Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije sa ciljem njihovog unaprjeđenja, kazao je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović u toku susreta sa  zamjenikom predsjednika Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) Henrijem Homansom. 

Ministar finansija se, u toku radne posjete SAD-u, sastao i sa Martinom Mekdauelom, direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu i njegovim saradnikom Polom Pfeuferom (Paul Pfeuffer) u Stejt Departmentu.

Tokom susreta, kako je saopšteno iz resora, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

“Nedavne političke promjene i izbor novog predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, otvorile prostor za ubrzanje procesa EU integracija, jačanje saradnje Crne Gore sa zemljama regiona kao i jačanje bilateralnih odnosa sa SAD-om”, naglasio je tokom sastanka Damjanović.

Iz resora navode da je Damjanović tom prilikom Mekdovelu  uručio zvanično pismo Ministarstva finansija, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture, a što je inicirano prilikom prethodne posjete ministra SAD-u.

“Zajednički je ocijenjeno da je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da se na taj način kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja”, jedan je od zaključaka stastanka.

Takođe, kako dodaju, Damjanović je u sjedištu Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) razgovarao sa Henrijem Homansom, zamjenikom predsjednika te asocijacije i predstavnicima uglednih američkih kompanija: PaloAlto Networks, S2 Global, Smartmatik, Northrop Group, Lockheed Martin i Oshcosh Defense.

Na sastanku je, navodi se, naglašena želja američkih kompanija za investiranjem u Crnu Goru.

“Stvoren  je povoljan ambijent, Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD-a omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije sa ciljem njihovog unaprjeđenja”, istakao je Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve