Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Crnogorskim vinima mjesto u evropskom vrhu

Crnogorskim vinima je mjesto u evropskom vrhu, gdje se dolazi stalnim unaprijeđivanjem kvaliteta, a razvoj te poljoprivredne grane ima potencijal koji treba crpiti i na njemu raditi, ocijenio je vlasnik vinarije “Klisić”, Ilija Klisić.

On je naveo da gdje god da ode na kugli zemaljskoj, turista može da proba šardone I kaberne, a vranac, kratošiju, lisičinu i žižak samo u Crnoj Gori, odakle i potiču te sorte.

“Riječ je o potencijalu koji treba crpiti i na njemu raditi. Između ostalog i marketingom, odnosno pričom da se ovdje, u basenu Skadarskog jezera, gdje imamo ružu vjetrova odnosno sudaranje tri klime, stvaraju idealni uslovi za proizvodnju vina – pića za bogove”, rekao je Klisić Glasniku Privredne komore.

On je kazao da, kada se zna da u Crmnici ima 270 sunčanih dana, ne čudi što se u tom kraju dobijaju vrhunska vina.

“Proizvodnja vina jeste posao koji zahtijeva mukotrpan rad – iz ljubavi. Taj rad se isplati, jer se može i zaraditi. Pomoć koja je stalno prisutna, kako u edukativnom smislu tako i u finansijskom kroz premije, podrške i IPARD projekte, od velike je pomoći kako onima koji sad ulaze u biznis tako i nama koji smo od ranije tu”, kazao je Klisić.

On je, govoreći o problemima u prodaji vina, kazao da nije problem proizvesti nego kako prodati.

“Tu nam treba itekako pomoć Ministarstava, da se ono što je naše prvo nađe na trpezi koja dočekuje gosta, pa tek onda ostalo. Tu najprije mislim na turizam gdje treba da su nam puna usta našeg i da ubijedimo gosta da proba, a ne da se gleda samo interes u smislu kupi strano jeftino, a prodaj kao naše sa jakom maržom”, rekao je Klisić.

Prema njegovim riječima, domaći proizvodi su malo skuplji, ali toj cijeni odgovaraju kvalitetom.

“Zamislite jedan nacionalni restoran u Virpazaru da nema crmničkih vina i kuhinje i gdje se jede morska riba, a ne krap ili jedinstvena ukljeva”, dodao je Klisić.

Vinarija “Klisić” osvojila je na Novosadskom sajmu pehar, zlatnu, tri srebrne, dvije bronzane medalje i povelju te manifestacije.

“Za vinariju “Klisić” ovo su među najvećim i najmilijim priznanjima do sada. Riječ je o još jednoj potvrdi da smo konstantno u samom vrhu crnogorskog vinarstva i u prilog čemu govore I nagrade koje smo dobijali unazad desetak godina širom regiona”, naveo je Klisić.

On je kazao da je Udruženje Crmnički vranac, kojim rukovodi, osnovano kao nevladina organizacija (NVO), na zahtjev vinara, još prije desetak godina i uspješno radi do dana današnjeg.

“Do sada je podijelilo na desetine hiljada sadnica vinove loze vranca uz pomoć resornog Ministarstva koje je sve to regresiralo preko crnogorskog giganta Plantaža. Takođe smo podijelili i rosvajne sudove za vino i rakiju, kazane za pečenje rakije, muljače, pumpe za pretakanje, filterice, punlice, sve uz pomoć naše Opštine Bar i njenog resora za poljoprivredu sa kojim imamo i danas odličnu saradnju”, precizirao je Klisić.

On je naveo da se sopstvenim ulaganjem vinarija razvijala u malu firmu koja posjeduje vinograd od oko 11 hiljada čokota, kapaciteta 20 hiljada flaša na godišnjem nivou.

“Naš porodični podrum od preko 300 kvadrata savremeno je opremljen I ima vinifikatore, prese, inoks i drvenu burad, a u jednom dijelu je star više od 300 godina i tu njegujemo stara vina na konstantnoj temperaturi od 18 stepeni”, zaključio je Klisić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve