Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS uručio nagrade obrazovno-vaspitnim ustanovama u okviru konkursa ”Energija podvučeno zelenom”

Riječ je o projektu koji treći put zaredom CEDIS realizuje u saradnji  sa Zavodom za školstvo

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović,  uručio je nagrade obrazovno-vaspitnim ustanovama  u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”. Riječ je o projektu koji treći put zaredom CEDIS realizuje u saradnji  sa Zavodom za školstvo.

Čađenović je kazao da su projektom “Energija podvučeno zelenom” željeli pružiti podršku opredjeljenju Crne Gore kao ekološke države ali i uticati na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine.

„ Želja nam je bila da se učenici što kreativnije i brojnije uključe u rješavanje problema iz oblasti ekologije i očuvanja onoga što je priroda Crnoj Gori nesebično dala.  Iz godine u godinu vidimo da smo u tome uspjeli, jer veliki broj škola svake godine šalje vrlo ozbiljne projekte iz ove oblasti.  CEDIS nastoji da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice,  uključi u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio našeg poslovanja“, rekao je Čađenović.

Prvo mjesto na konkursu osvojio je projekat ZERO WASTE SCHOOL, koji je pripremila JU OŠ Vuk Karadžić iz Podgorice. Drugo mjesto pripalo je projektu KROV RASTE, Srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Nikšića. Treće mjesto zavrijedio je projekat MI BIRAMO DA RECIKLIRAMO, JU OŠ  Mirko Srzentić iz  Petrovca.

Osim ove tri nagrade, stručni žiri je nagradio još dva izuzetno kvalitetna projekta.

JU OŠ Kekec iz Sutomora dobila je priznanje za projekat RECIKLIRAJMO OTPAD KOJI ZAGAĐUJE NAŠE MORE a za svoj projekat  RASADNIČKA RADIONICA NA OTVORENOM nagrađena je i JU OŠ Novka Ubović iz Podgorice.

Članovi Komisije su jednoglasno odlućili da se ostatak novca u iznosu od 1.020 eura, nakon dodjele sredstava za prvih pet projekata, ove godine dodijeli JU Gimnazija Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada, za projekat POLINATORSKI PARK U ŠKOLSKOM DVORIŠTU koji je rangiran kao šestoplasirani.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi  Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.  U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”. Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve