Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: U avgustu ušteđeno preko 2,2 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem je u avgustu zabilježio gubitke na mreži u iznosu od 9,76 odsto, navode iz ove kompanije

Uprkos nelegalnoj gradnji, kao i samovoljno priključenim potrošačima na distributivnu mrežu, sa čime se kompanija bori već izvjestan vremenski period, Crnogorski elektrodistributivni sistem je u avgustu zabilježio gubitke na mreži u iznosu od 9,76 odsto, navode iz ove kompanije.

“Ovaj podatak govori da je ostvareni nivo gubitaka niži za 0,63 procentna poena u odnosu na isti period prethodne godine, kada su oni iznosili 10, 39 odsto”, ističe CEDIS.

Kada se govori o gubicima za prvih osam mjeseci ove i prethodne godine, takođe se, navode u CEDIS-u, može konstatovati da su u ovoj godini oni niži za gotovo jedan procentni poen.

“Za prvih osam mjeseci ove godine gubici iznose 10,85 odsto odnosno 221.946,353 megavat sati (MWh) , dok je za naznačeni period u prošloj godini iznos gubitaka bio 11,81 odsto (241.533,762 MWh). Kada ostvarenu uštedu od 19.622,78 MWh pomnožimo sa prosječnom cijenom MWh na referentnoj HUPEX berzi (116,89 eura) dolazimo do konačnog iznosa uštede od 2.293.706,98 eura”, saopštio je CEDIS.

Kako su dodali, uporedno sa prethodnim godinama, ostvarena ušteda u prvih osam mjeseci 2023. godine je 3.419.460,83 eura u odnosu na 2021., te 4.804.824,80 eura u odnosu na 2020. godinu.

“Ključni faktori koji su doprinijeli zabilježenom smanjenju procenta gubitaka energije su sprovedene akcije u okviru Sektora za mjerenje CEDIS-a, što se prvenstveno odnosi na akciju nelegalnih potrošača, akciju kontrole gubitaka na trafo-reonima, kao i na Projekat proširenja III faze AMM-a. Sve ove akcije Sektora za mjerenje pratila su značajna ulaganja u mrežu na svim naponskim nivoima, prije svega revitalizacija srednjenaponske i niskonaponske mreže, rekonstrukcija niskonaponske mreže, početak pripreme mreže za implementaciju SCADA sistema kao i ostale aktivnosti u okviru CEDIS-a”, ističu iz ove kompanije.

U periodu u kome se bilježi pad procenta gubitaka energije, kroz akciju nelegalnih potrošača (akcija podrazumijeva obilazak terena u cilju pronalaženja nelegalnih priključaka, njihova evidencija i implementacija kroz evidenciju nelegalnih potrošača) Sektor za mjerenje je dostavio nadležnim službama CEDIS-a preko osam hiljada predmeta.

“Računajući vrijeme od druge polovine prethodne godine do danas, tim sprovedenim aktivnostima veliki broj potrošača sa nelegalnim priključcima na terenu je uključeno u redovni obračun utrošene energije. Time je povećana realizovana energija na brojnim trafo-reonima što podrazumijeva pad procenta gubitaka”, navodi CEDIS

Ističu da su svi samovoljno priključeni potrošači bili aktivirani u bazi snabdjevača tokom ovog perioda, gubici bi za 2022. godinu bili niži za 0,36 procentna poena i iznosili bi 11,26 umjesto 11,62 odsto, dok bi za prvih osam mjeseci ove godine gubici bili niži za 0,32 procentna poena i iznosili bi 10,53 a trenutno su 10,85 odsto, odnosno 221.946,353 MWh.

“Od početka prethodne do septembra tekuće godine kroz akciju kontrole gubitaka, koja podrazumijeva detaljan obilazak traforeona i utvrđivanje svih mogućih nepravilnosti na mjernim mjestima, napravljena su oko 400 obračuna neovlašćene potrošnje, odnosno obračunata je neovlašćena potrošnja koja, izražena u energetskim veličinama za taj period iznosi 7.975,964 MWh. Na pad procenta gubitaka, osim obračuna napravljenih na osnovu zatečenih nepravilnosti, imalo je uticaja i izmještanje velikog broja mjernih mjesta na kojima nisu ustanovljene konkretne nepravilnosti, a koja su kroz logičke kontrole označena kao potencijalno sumnjiva”, ističe CEDIS.

Takođe, radovima u okviru Projekta proširenja III faze AMM-a započetih u avgustu 2022. izmješteno je preko trinaest hiljada mjernih mjesta ( zaključno sa tekućim mjesecom), što je imalo pozitivan efekat na smanjenje gubitaka energije na kandidovanim traforeonima.

“Nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistibutivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku koja, po mom uvjerenju, nije dovoljna i dosljedna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatram da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost“, istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje u okviru CEDIS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve