Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDIS: Štetu nije izazvao naš menadžment već Ministarstvo

Javno apeluje na kancelariju EU u Crnoj Gori da preispita način raspodjele sredstava koje EU opredjeljuje za pomoć energetskom sektoru jer, ističe, ovakav način raspodjele obiluje populizmom i ne vidi se namjera da se ta sredstva namijene onima za koje ih je EU i opredijelila

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović reagovao je na tekst koji su prenijeli mediji a u kojem se navodi da je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović poslao pismo na nekoliko adresa gdje upozorava da je za “samo 15 dana januara Čađenović oštetio kompaniju za 1,2 miliona eura a da ako nastavi tim trendom, direktna šteta do kraja godine biće 21,4 miliona eura, što otvara pitanje preispitivanja odgovornosti”.

DPS, kako je naveo Čađenović, započinje napad na CEDIS jučerašnjim reagovanjem jednog od njihovih funkcionera koje, tvrdi on, obiluje klasičnim neistinama, a danas se nastavlja objavljivanjem dopisa Ministarstva kapitalnih investicija.

“Da podsjetimo javnost, zahtjev za regulatorno dozvoljeni prihod povučen je Odlukom Odbora direktora CEDIS-a a na osnovnu Pisma namjere Odbora direktora EPCG u kojem je naznačeno da će vlasnik CEDIS-a 100 odsto finansijski konsolidovati Operatora distributivnog sistema, a to znači da će naći način da CEDIS-u nadoknadi razliku između cijene elektrilčne energije za pokrivanje gubitaka koju je odobrila RAE i cijene po kojoj je ta energija nabavljena na berzi i plaćena EPCG, što u 2021. godini iznosi oko 12 miliona eura. Po tom osnovu smo samo u 2022. godini platili 24 miliona eura”, istakao je Čađenović i dodao:

“Što se tiče neosnovane i zlonamjerne tvrdnje da smo povlačenjem regulatorno dozvoljenog prihoda nanijeli štetu CEDIS-u, kako i navodi Ministrstvo kapitalnih investicija u svom Odgovoru na naš Zahtjev za primjenu odredbi Zakona o dopunama Zakona o energetici, koji je stupio na snagu 31. 12. 2022. godine, tu eventualnu štetu nije izazvao menadžment CEDIS-a već upravo Ministarstvo kapitalnih investicija, jer odbija da predloži Vladi Crne Gore odluku o ograničenju cijene električne energije za pokrivanje gubitaka koja bi se odnosila na CEDIS, jer je kompanija po tom osnovu pretrpjela gubitak u 2021. godini.”

Po istom osnovu, ističe Čađenović, bilježi se gubitak i u 2022. godini, tako da bi upravo takva odluka to mogla da spriječi, s obzirom na to da Zakon propisuje važenje takve odluke od 1. 1. 2022. godine. “Skandalozno je obrazloženje odbijanja primjene navedenog zakona od strane Ministarstva kapitalnih investicija u kojem se navodi da je razlog to što je Vlada na predloženi zakon dala negativno mišljenje. To bi značilo da svaki zakon na koji Vlada da negativno mišljenje, a Skupština ga usvoji, to negativno mišljenje bude opravdanje za izbjegavanje njegove primjene”, kaže Čađenović.

U 2022. godini više puta su, dodaje, upućivali pisana upozorenja MKI da nabavka energije za pokrivanje gubitaka, zbog poremećaja na tržištu ima štetan uticaj na poslovanje CEDIS-a i apelovali da nađu rješenje i način da u tim okolnostima pomognu operatoru distributivnog sistema, kao što je slučaj u svim ostalim državama regiona i Evrope. “Na to, uostalom, upućuje i preporuka Evropske energetske zajednice, gdje je jasno saopšteno da su države dužne da pomognu operatorima distributivnog sistema (u Crnoj Gori je to CEDIS), jer su oni najizloženiji i trpe najveću štetu zbog globalne energetske krize”, ističe on.

“Da je odnos MKI prema CEDIS-u više nego skandalozan pokazalo se i na posljednjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojen akcioni plan za raspodjelu sredstava pomoći EU ublažavanje posljedica visokih cijena energenata, gdje ni jedan cent te pomoći nije opredijeljen CEDIS-u kao energetskoj kompaniji koja je u najvećoj mjeri posljednje dvije godine pogođena posljedicama energetske krize”, napominje Čađenović.

Zato javno apeluje na kancelariju EU u Crnoj Gori da preispita način raspodjele sredstava koje EU opredjeljuje za pomoć energetskom sektoru jer, ističe, ovakav način raspodjele obiluje populizmom i ne vidi se namjera da se ta sredstva namijene onima za koje ih je EU i opredijelila. “Dakle, apelujemo i na Vladu Crne Gore, bez obzira na opstrukciju MKI, da hitno primijeni Zakon o dopunama Zakona o energetici i ispoštuje preporuke Evropske energetske zajednice, te svojom odlukom spriječi teške posljedice energetske krize po opratora distributivnog sistema – CEDIS, a time i povećanje cijene električne energije gradjanima, za koje uporno i vatreno navija upravo Ministarstvo kapitalnih investicija”, zaključuje Čađenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve