Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

CBCG: Nema mjesta tvrdnji da za ponovno imenovanje Žugića nema zakonskog osnova

Ukazujemo, takođe, i da predsjednik Crne Gore nije najavio prijedlog za imenovanje guvernera Žugića, kako je to naveo poslanik Đurović, već je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, prijedlog za imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera Centralne banke Crne Gore od strane predsjednika Crne Gore već podnijet Skupštini Crne Gore 26. septembra 2022. godine

U vezi sa izjavom poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića izrečenom na današnjoj konferenciji za medije povodom podnošenja Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koja glasi: “Imamo najavu prijedloga predsjednika Crne Gore gospodina Đukanovića da Radoja Žugića po starom zakonu, važećem, imenuje treći put, saopšteno je iz CBCG, i dodaju da za to nema zakonskog osnova, niti je to u mogućnosti.

Reagovanje CBCG prenosimo u cjelosti:

Saglasno odredbi Člana 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, guverner Centralne banke Crne Gore imenuje se na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

S tim u vezi ukazujemo, da je dr Radoje Žugić do imenovanja za guvernera Centralne banke Crne Gore 15. oktobra 2016. godine, obavljao poslove ministra finansija u Vladi Crne Gore, odnosno savjetnika Predsjednika Vlade Crne Gore, pa shodno tome i u skladu sa Zakonom, ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera Centralne banke Crne Gore.

Dakle, nema mjesta tvrdnji da za ponovno imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera nema zakonskog osnova, već je to imenovanje u potpunosti usklađeno sa članom 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore.

Ukazujemo, takođe, i da predsjednik Crne Gore nije najavio prijedlog za imenovanje guvernera Žugića, kako je to naveo poslanik Đurović, već je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, prijedlog za imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera Centralne banke Crne Gore od strane predsjednika Crne Gore već podnijet Skupštini Crne Gore 26. septembra 2022. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve