Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Capital Invest: Nijesmo dobili kredit zahvaljujući novcu Duška Kneževića

Firma Capital Invest iz Podgorice demantovala je navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, koga Specijalno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaju poreza, da je ta firma dobila kredit zahvaljujući novcu Kneževića.

Naime, kako je saopšteno iz ove firme, 2007. godine, u vrijeme dok nije obavljao nijednu državnu funkciju, Milo Đukanović, je na legalan način osnovao Capital Invest i započeo privatni biznis.

“Capital Invest je, u sklopu ostvarenja svojih poslovnih ciljeva, na zakonski i sasvim legitiman način podigao kredit u Pireus banci. Tom prilikom je ugovoreno da kolateral za 1,5 miliona kredita budu akcije Prve banke, koje je firma Capital invest planirala da kupi tim kreditom. Ipak, trebalo je premostiti period od dvadesetak dana (od uzimanja kredita 16.jula 2007., do kupovine akcija na berzi 2.avgusta 2007. i njihovog stavljanja u kolateral banke) da bi kreditni aranžman bio bezrizičan za Pireus banku”, objašnjavaju u Capital Invest-u.

Prema njihovim riječima, kako je Knežević imao poslovni odnos sa Pireus bankom, on se sam ponudio da pomogne u komunikaciji sa odgovornim licima u njoj-da pribavi informaciju o uslovima za kredit.

“Nakon što je tadašnji vlasnik Capital investa, Milo Đukanović dobio preciznu informaciju o mogućnostima i uslovima za podizanje kredita, a ne želeći da ni taj kratak period Kneževićev novac bude deponovan kao garancija, on je zamolio za kratkoročnu pozajmicu svoja dva prijatelja, koji su 1,5 miliona prenijeli na Kneževićev račun, o čemu postoji validna dokumentacija. Knežević je s njima sklopio ugovor, tako da je u navedenom periodu tuđim novcem, samo administrativno i tehnički, bio garant”, ističu u Capital Invest-u.

Firma Capital invest je, navode, dobila kredit, nakon toga su kupljene akcije Prve banke koje su dalje bile založene kao kolateral kod Pireus banke.

“Na taj način je položeni depozit bio oslobođen, i tu se završava tehnička uloga Kneževića, za šta se, ponavljamo, sam ponudio”, kazali su u ovoj firmi.

Kredit je,ponavljaju, bio potpuno legalna poslovna transakcija Capital Investa, prilikom koje su kupljene akcije koje su kasnije prodate, i od tog novca vraćen je banci, a firma je ostvarila zaradu o čemu je javnost već informisana.

“Sve transkacije su bile u skladu sa Zakonom, a porez na dobit plaćen državi iznosio je oko 100 hiljada eura. Ovo su činjenice do kojih se lako moglo da je postojala dobra namjera, da se ‘istraživacki tim’ nije fokusirao samo na Kneževićeve obmane”, ističu u ovoj firmi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve