Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Bregu: Radeći na digitalnoj transformaciji, radimo na europeizaciji našeg regiona

Šesti Digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu

Radeći na digitalnoj transformaciji, radimo na evropeizaciji našeg regiona, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na svečanom otvaranju Šestog Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Sarajevu.

„Digitalni samit Zapadnog Balkana je zaista pokrenuo jednu novu kvalitativnu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije. Objedinio je principe saradnje, inkluzivnosti i postavljanja rezultata koje treba postići među vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i regionalnih i međunarodnih partnera, pri čemu se naslanja i na važan doprinos koji daje sam sektor. Prije četiri godine smo na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana pokrenuli proces smanjivanja cijena rominga unutar Zapadnog Balkana i između Zapadnog Balkana i Evropske unije potpisivanjem Regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga koji je bila preduslov za deklaraciju sa Evropskom unijom. Kao rezultat toga, dvije godine kasnije, odnosno 2021. ukinut je roming u svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, a od ove sedmice su smanjene cijene prenosa podataka u romingu između EU i regiona, na osnovu Deklaracije koju su prošle godine na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani potpisali operateri iz EU i regiona, i zvanično stupile na snagu”, kazala je Bregu.

Iz RCC-a su naveli da učesnici samita su pozdravili smanjenje cijena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana i pohvalili ulogu Vijeća za regionalnu saradnju u tom procesu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana je, kako dodaju, otvorila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Osim generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju na otvaranju su učestvovali ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edin Forto, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, generalni direktor Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Roberto Viola, državni sekretar u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i transport iz Berlina Stefan Schnorr, direktorica Regionalnog centra Istanbul Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Steliana Nedera, kao i generalna sekretarka Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Doreen Bogdan-Martin.

„Kako Digitalni samit zaokružuje svoj put kroz ekonomije Zapadnog Balkana, pri čemu je ovo zadnji događaj u ovom formatu, sada moramo ciljati visoko u pravcu brže digitalne povezanosti i pristupačnost u regionu. Radeći na digitalno transformiranom, ali inkluzivnom, zajedno jačem Zapadnom Balkanu, tkamo važne dijelove isprepletenih niti utkanih u tkivo evropeizacije našeg regiona. To je put ka povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve čemu smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju u potpunosti predani i posvećeni. Naša uloga okupljanja svih aktera bez izuzetka, kao i stručnost te kapaciteti za olakšavanje procesa će i dalje biti glavna podrška na izazovnom putu digitalizacije koji je pred nama,“ zaključila je Bregu.

Navodi se da je nešto kasnije Bregu vodila panel „Transformativna uloga digitalizacije – Zajednička vizija i ambicija regiona Zapadnog Balkana“ na kome su panelisti bili ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edin Forto, zamjenica albanske ministrice za infrastrukturu i energetiku Enkelejda Mucaj, zamjenik ministra u Ministarstvu ekonomije iz Prištine Getoar Mjeku, šef kabineta ministra za informaciono društvo i administraciju iz Skoplja Dritan Dauti i srpski državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija iz Beograda Milan Dobrijević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve