Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bivši zaposleni MA: Tužbama protiv države i ToMontenegra mogla bi se isplatiti sva potraživanja i to bez prodaje imovine

Ovim tužbama bi se, ističu, mogla isplatiti sva potraživanja zaposlenih i to bez prodaje imovine, tako da pozivaju sud da radi po zakonu a političare, da svoje kratkoročne političke ciljeve ne ostvaruju preko naših leđa

U svijetlu posljednjih dešavanja vezanih za Montenegro Airlines AD u stečaju, reagovali su bivši zaposleni u toj kompaniji poručivši da je stečajni upravnik Saša Zejak podnio tužbe prema državi i prema ToMontenegro d.o.o. na osnovu dokaza koje su mu dostavili bivši zaposleni. Bivši radnici poručuju da stoje iza svakog slova tužbi, znaju da su osnovane i čekaju konkretne presude u korist stečajne mase – odnosno povjerilaca.

Ovim tužbama bi se, ističu, mogla isplatiti sva potraživanja zaposlenih i to bez prodaje imovine, tako da pozivaju sud da radi po zakonu a političare, da svoje kratkoročne političke ciljeve ne ostvaruju preko naših leđa.

“Od smjene stečajnog upravnika Saše Zejaka, Privredni sud Crne Gore je zatvorio vrata za sve bivše radnike Montenegro Airlines AD. Bilo kakve informacije nam više nijesu dostupne, kako o mogućnostima naplate naših potraživanja (neto zarade i nepovezan radni staž) pa do osnovnih podataka vezanih za tok stečajnog postupka. Bolje reći, Privredni sud Crne Gore se prizemljio i ponaša se prema povjeriocima, kao da je sud u stečaju”, navode u reagovanju.

Takođe dodaju, bivši radnici su u periodu Saše Zejaka bili u potpunosti upoznati sa svim detaljima stečajnog postupka, kako ličnim kontaktima sa Zejakom, tako i zbog toga što je dio bivših zaposlenih bio angažovan sa njegove strane, upravo na poslovima vezanim za naplatu njihovih potraživanja i podizanje sektora koji su bili profitabilni i koji su nam garantovali naplatu potraživanja. Kako nama – tako i drugim povjeriocima.

“Osnovni interesi bivših zaposlenih, kao povjerilaca su sada dovedeni u pitanje jer ne postoji mogućnost reorganizacije, već se može zaključiti da će umjesto podizanja Montenegro Airlinesa i podizanja njegove cijene na tržištu, usljediti sakaćenje imovine i bivši radnici ostati bez ičega”, poručuju u reagovanju.

Kako su naveli, ostaviće državnim organima da u narednom periodu utvrde osnovanost uvođenja stečaja u Montenegro Airlines AD. Čija je to bila ideja, da li je postojao bilo kakav elaborat o isplativosti uvođenja stečaja i ko je uveo stečaj u MA – odnosno iz kojih pobuda. Isto tako, moraće da se utvrdi, koje je srušio godišnji trud angažovanih zaposlenih da se imovina MA sačuva i da se uveća vrijednost stečajne mase, na korist svih.

Sada je sve to, ovcjenjuju, blago reći otišlo u vazduh, umjesto Fokkera koji smo skoro doveli do faze probnog leta i koji sada svakodnevno gubi na vrijednosti, umjesto da se sa njim vrše letovi ili daje u zakup.

“Rezervni djelovi gube na vrijednosti istekom rokova, nepokretnosti se ne održavaju, dok npr. logo MA koji je nova vazduhoplovna kompanija platila 16,000 eur je od strane međunarodne kuće koju je angažovao Saša Zejak procijenjen na više od 2,5 miliona eura, koji je trebao da uđe u stečajnu masu i da se od toga iznosa naplate bivši zaposleni. Sada od toga nema ništa”, ističu bivši zaposleni MA.

Takođe, objašnjavaju, kako se u medijima plasiraju podaci o tužbama koje je podnio Saša Zejak prema državi i prema ToMontenegro d.o.o. u kontekstu napada prema novoj vazduhoplovnoj kompaniji, obavještavaju  sve zaposlene da je gdin Zejak podnio ove tužbe na osnovu dokaza koje su mu dostavili oni, tako da stoje iza svakog slova tužbi.

“Kako je procjena Montenegro Airlinesa AD u stečaju kao pravnog lica, za vrijeme Saše Zejaka, bila praktično u fazi potpisivanja ugovora i do sada bi se MA prodao, i svi mi bili isplaćeni, neko će morati da odgovara za zastoj stečajnog postupka, koji nije dozvoljen Zakonom o stečaju dok je načelo ekonomičnosti stečajnog postupka, skoro godinu dana – izostalo”, dodaju u reagovanju.

Postavljaju pitanje, zašto je Privredni sud CG odlagao ročišta po našim tužbama, jer smo sa njihovim presudama mogli da se naplatimo prije potpunog unovčenja imovine – djelimičnom diobom u skladu sa Zakonom o stečaju. Ovako je Privredni sud direktno stao protiv bivših zaposlenih, dok novi stečajni upravnik odbija saradnju sa povjeriocima odnosno zaposlenima.

“Apelujemo na sve u ovoj državi, da se spasi što se spasiti može, te da se ukoliko postoji zakonska mogućnost, na neki način ponovo angažuje Saša Zejak, kako bi pomogao i nama i drugim povjeriocima (među kojima je i država) da što prije naplatimo svoja potraživanja a da vrijedne resurse MA iskoristimo na dobro građana i države Crne Gore”, navode u reagovanju.

Bivši radnici zaključuju da će, u narednom period detaljno obavijestiti sve radnike i javnost o ustupcima koje je MA u stečaju vršio prema novoj vazduhoplovnoj kompaniji. O tome kako je Airmontenegro d.o.o. činio štetu stečajnoj masi, angažovanim radnicima i povjeriocima – među kojima je i država Crna Gora, te o razlozima podnošenja tužbi – koje su sada osnov moguće naplate potraživanja bivših radnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve