Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Bivši radnici KAP-a u utorak kod Jovanića

Prethodno su bivši radnici KAP-a predali zahtjev na prijavnicu Privrednog suda i najavili da će čekati do daljnjeg dok ih ne primi Jovanić

Bivšim radnicima KAP-a, koji su se jutros okupili ispred Privrednog suda tražeći sastanak sa predsjednikom Blažom Jovanićem saopšteno je da će ih Jovanić primiti u utorak u podne.

Oni su se nakon toga razišli i dogovorili da do utorka obustave svakodnevna okupljanja koja su u ponedjeljak započeli ispred Vlade, a onda i ministarstava.

Prethodno su bivši radnici KAP-a predali zahtjev na prijavnicu Privrednog suda i najavili da će čekati do daljnjeg dok ih ne primi Jovanić.

U zahtjevu traže prijem na razgovor radi iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se suočavaju, prvenstveno onaj koji se odnosi na onemogućnost ostvarivanja prava na penziju.

“Naime, zaposleni u KAP-u koji su radili na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, od 2006. godine nije uplaćen beneficirani radni satž. Sad već bivši zaposleni su ova svoja potraživanja prijavili nakon otvaranja stečajnog postupka i očekujemo da će ista biti namirena za period od 2006. do 2013. godine, odnosno do otvaranja stečajnog postupka”, navedeno je u predatom zahtjevu koji potpisuju predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Sandra Obradović i predsjednik Sindikata organizacija KAP u stečaju Radoman Minić.

Međutim, kako se dodaje, glavni problem u ostvarivanju prava na penziju, shodno novim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predstavlja činjenica da stečajni upravnik i pored brojnih apela nije ovim lcima izdao ujerenje da su i za vrijeme tranja stečajnog postupka bili radno angažovani na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

“Danas, nakon više razgovora koje smo obavili sa svim relevantnim institucijama sistema i svima koji su zainteresovani da pomognu u rješavanju nastale situacije, iskristalisali smo moguća rješenja kao i način obezbjeđivanja finansijskih sredstava za uaplatu pripadajućeg beneficiranog staža. Ipak, da bi ova lica u konačnom mogla da ostvare pravo na penziju, neophodno je da posjeduju uvjerenje da su bili angažovano na istim poslovima i radnim zadacima kao i prije otvaranja stečaja. Tako uvjerenje, odnosno potvrdu može izdati isključivo Privredni sud, odnosno stečajni upravnik. I pored činjenice da je KAP u stečaju brisan iz Centralnog registra privrednih subjekata, sigurni smo da postoji način, ali da je isključivo potrebna volja da zaposlenima bude izdat naprijed navedeni dokument”, ističe se u zahtjevu.

Zato bivši radnici KAP-a izkazali očekivanje da ih Jovanić primi na razgovor kako bi predstavili moguća rješenja za prevazilaženje postojećeg problema.

“Bivši zaposleni u KAP-u koji su godinama unazad uskraćivani za brojna prava koja su im pripadala, zaslužuju da makar sada, kada je stečaj okončan, od ovog suda dobiju pomoć u ostvarivanju prava koja im pripadaju po okončanju radnog odnosa, a sve u cilju da se ne stvara armija novih socijalnih slučajeva u Crnoj Gori. Istovremeno vas informišemo da su bivši zaposleni KAP-a odlučni u namjeri da počev od 24. februara svakodnevno protestuju ispred Privrednog suda Crne Gore”, poručeno je u zahtjevu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve